Concert

Datum 20/10/2019
Einddatum
Hoe laat 16.30
Wie Wim Diepenhorst (orgel) en Esther Linssen (mezzosopraan)
Waar Deventer
Lebuinuskerk
Meer
informatie
Externe link

Wim Diepenhorst (orgel) en Esther Linssen (mezzosopraan)

Op 20 oktober aanstaande voeren Wim Diepenhorst (orgel) en Esther Linssen (mezzosopraan) twee bekende en geliefde liederencycli uit van de Oostenrijkse componist Gustav Mahler (1860-1911). Gustav Mahler is ongetwijfeld een van de meest originele componisten uit de muziekgeschiedenis. Zijn muziek is het hoogtepunt van de Duitse romantiek, geschreven op de drempel van de moderne tijd. Het concert vindt plaats in de Lebuinuskerk te Deventer en vangt aan om 16:30 uur.

In de ‘Lieder eines fahrenden Gesellen’, horen we hoe hij leed aan liefdesverdriet en hoe hij uit dat diepe dal omhoog klom: dankzij de natuur. De natuur, of God, wat voor Mahler op hetzelfde neerkwam, is in Mahlers muziek vaak de verlossing als er bijna geen redding meer mogelijk lijkt. Daarom horen we in Mahlers muziek vaak natuurgeluiden – vogels, ritselende bladeren, stromend water – en wordt de natuur in al haar schoonheid bezongen: ‘Ich atmet einen Lindenduft, Gieng heut’ Morgen übers Feld’. Mahler schreef deze liederen toen hij net 25 jaar oud was, ook de teksten schreef hij zelf. Dertig jaar later ontstonden de ‘Rückert-lieder’, genoemd naar de dichter van de teksten. Deze cyclus bevat een van Mahlers mooiste liederen: ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’.

Bij dit concert zijn de ‘Lieder eines fahrenden Gesellen’ en de ‘Rückert-lieder’ te horen in een orgelbewerking door Wim Diepenhorst. Mahler schreef geen orgelwerken, maar de muzikale taal van Mahler is wel terug te horen in het orgel-oeuvre van Max Reger. Als omlijsting van de Mahlerliederen staan twee orgelwerken van Reger op het programma: Improvisation uit Sonate in d-moll opus 60 en Präludium und Fuge in h-moll opus 129.

De organisatie is in handen van Stichting Lebuinusconcerten. U bent allen van harte welkom.