Concert

Datum 28/03/2020
Einddatum 28/03/2020
Hoe laat 10.00
Wie Symposium ‘De toekomst van het Nederlandse orgel’
Waar Elburg
Orgelmuseum
Meer
informatie
Externe link

Symposium ‘De toekomst van het Nederlandse orgel’

Op zaterdag 28 maart organiseert het Orgelmuseum opnieuw een symposiumdag in Elburg over de toekomst van het orgel. Een aantal sprekers zal deze dag haar opwachting maken, maar er is na elke voordracht ook veel ruimte ingelast voor discussie met de zaal.

Er is momenteel veel te doen omtrent kerksluitingen en de daarbij behorende problematiek ‘Wat doen we met de orgels’? Door de vele orgelliefhebbers worden talloze vragen gesteld. Om hierover met elkaar van gedachten te wisselen en misschien tot oplossingen te komen, organiseert het Orgelmuseum drie afzonderlijke symposiumdagen over organologische kwesties.

De symposiumdagen zijn bedoeld voor iedereen die beroepsmatig met het orgel in aanraking komt, maar de dagen zijn ook bedoeld voor kerkenraden en orgelliefhebbers in het algemeen: iedere geïnteresseerde is van harte welkom, of het nu beroepsmatig of vanuit algemene interesse voor het instrument is.

Het programma voor 28 maart is als volgt:

Vanaf 10 uur inloop met koffie. Om 10.30 uur begint na een korte inleiding van Maarten Seijbel de eerste lezing door prof. Fred van Lieburg, hoogleraar Religiegeschiedenis aan de VU. Prof. Van Lieburg zal spreken over ‘Tussen grachtengordel en Biblebelt. De toekomst van de Nederlandse orgelcultuur’.

Na de lunch zal om 14.00 uur dr. Jan Dirk Wassenaar spreken over ‘Orgelrestauraties en kerkelijk toezicht’. De heer Wassenaar is predikant te Hellendoorn en voorzitter van de commissie Orgelzaken van de Protestante Kerk Nederland. Na beide voordrachten zal steeds discussie met de zaal plaatsvinden.

Om circa 15.30 uur zal een afsluitend concert in het museum gegeven worden door Wibren Jonkers.

Dagvoorzitter is Eelco Elzenga, voormalig adjunct-directeur van paleis het Loo, en conservator van het Orgelmuseum.

In verband met ontvangen subsidie voor deze dag, zijn er geen kosten aan het symposium verbonden. Koffie en thee worden gratis verstrekt, lunch is op eigen gelegenheid in het historische centrum van Elburg. Wel wordt de normale toegangsprijs voor het museum gevraagd:  7 euro per persoon, en de Museumkaart is geldig.

Bezoekers aan het symposium wordt dringend verzocht zich aan te melden via info@nationaalorgelmuseum.nl, onder vermelding van ‘Symposiumdag 28  maart’. Zonder aanmelding heeft men namelijk geen toegang. Aanmelden kan tot drie dagen voor aanvang van het symposium.

De volgende symposiumdagen zijn: 25 april en 17 oktober. Nadere informatie hierover volgt nog.

Het adres van het museum is: Van Kinsbergenstraat 5, Elburg (midden in het historische centrum). Parkeren is mogelijk op twee grote parkeerterreinen net buiten de vesting. Hieraan zijn geen kosten verbonden.