Concert

Datum 04/05/2022
Einddatum
Hoe laat 20.45
Wie Simon Stelling (orgel), Evie-Janne van Noorel (klarinet)
Waar Alphen aan den Rijn
Adventskerk, Julianastraat 69
Meer
informatie
Externe link

Simon Stelling (orgel), Evie-Janne van Noorel (klarinet)

VIER MEI CONCERT 2022

Dit concert, dat plaatsvindt in de Adventskerk met het zo unieke, en onlangs gerestaureerde, Steinmeyer-orgel, zal verzorgd worden door onze stadsorganist Simon Stelling, samen met de klarinettiste Evie-Janne van Noorel. Naast werken van Johan Sebastiaan Bach, spelen zij ook bijzondere, en voor deze avond zeer geschikte, muziek.
We gaan luisteren naar “Nimrod” van de componist Edward Elgar. Het is het 9e deel uit de “Enigma Variations”. Luister goed, het zou in dit werk gaan om de melodie van het Adagio cantabile uit Beethovens “Pathétique. In een interview voegde Elgar toe dat het het verborgen “quit familiar”was.
Naast dit fantastische werk wordt ook gespeeld, en kunnen we luisteren naar, “Schindlers List” en “Hymn to the fallen”. De filmmuziek bij “Schindlers List” werd gecomponeerd door John Williams. Williams verwerkte hierin vele stilistisch kenmerkende elementen uit de Jiddische muziek, zoals te horen is in het hoofdthema van de muziek. Opvallend in dit werk zijn ook het veelvuldig gebruik van mineur, dalende kwint, specifieke versieringen en melancholische klarinetkleuren.
De muziek van “Hymn to the fallen” is door John Williams gecomponeerd voor de film “Saving Private Ryan”. Hier koos Willams ervoor om verschillende families en soorten instrumenten te gebruiken om bepaalde tonen in de partituur over te brengen en op te roepen; snaarinstrumenten voor warm geluid, koperblazers voor plechtige delen, maar ook militaire trommels.
Allemaal geweldig mooie en toepasselijke muziek op deze avond, uitgevoerd op dit unieke symfonische Steinmeyer-orgel.
Komt u ook luisteren??
Het concert is op de avond van de 4e mei en begint om 20.45. Toegang vrij.