Concert

Datum 15/10/2021
Einddatum
Hoe laat 20.00
Wie Schnitgerfestival – Luthers Bach Ensemble, Copper & Zink, Kristen Witmer (sopraan) en Jasper Dijkstra (tenor)
Waar Groningen
Der Aa-kerk
Meer
informatie
Externe link

Schnitgerfestival – Luthers Bach Ensemble, Copper & Zink, Kristen Witmer (sopraan) en Jasper Dijkstra (tenor)

Een heerlijke verrassing van het Luthers Bach Ensemble, dat samen met het Ensemble Copper & Zink op geheel eigen wijze invulling geeft aan het thema Grootse meerstemmigheid .

Het Luthers Bach Ensemble – het bekende internationale, in Groningen residerende barokgezelschap – heeft voor het Schnitgerfestival een speciaal programma samengesteld waarin het een geheel eigen draai geeft aan het thema Grootse meerstemmigheid. In ‘Pracht en praal van de Italiaanse meerkorigheid’ komt het publiek ogen en oren te kort: in een combinatie met orgel, continuo, twee solisten en het Ensemble Copper & Zink, speelt het gezelschap verspreid over de hele ruimte van de Aa-kerk werken van o.a. Gabrieli, Monteverdi, Praetorius en Sweelinck.
Een grote rol is weggelegd voor het splinternieuwe Castello orgel, een verplaatsbaar orgel in middentoonstemming naar 17e-eeuws voorbeeld.

Uitvoerenden:
Kristen Witmer, sopraan;
Jasper Dijkstra, tenor;
Ensemble Copper & Zink;
Luthers Bach Ensemble.

Het geheel staat onder de artistieke leiding van Tymen Jan Bronda.

Door de situatie rond corona is dit een uitvoering ZONDER het koor van het Luthers Bach Ensemble.

Entree: € 25,00

Schnitger Festival – 14 t/m 17 oktober 2021
Na het grote succes van de Groningen Orgelzomer 2019 kunnen we in 2021 eindelijk weer uitkijken naar het volgende grote orgelevenement in de stad Groningen: de achtste editie van het Schnitger Festival. Het thema is deze keer ‘Grootse meerstemmigheid’, waarmee we het herdenkingsjaar van drie grote componisten uit de renaissance en de vroeg barokke periode vieren: Josquin De Prez (1450-1521), Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) en Michael Praetorius (1571-1621). Alle drie op hun eigen manier bedreven kunstenaars in de polyfonie. Veel oude muziek dus, deze editie, maar we spreken hier over het Schnitgerfestival en dat betekent dat er ook weer een aantal bijzondere cross-over producties zullen zijn, waarbij de historische orgels van Groningen bespeeld worden in opmerkelijke combinaties met andere instrumenten of acts.