Concert

Datum 05/07/2023
Einddatum
Hoe laat 20:00
Wie Rien Donkersloot
Waar Amersfoort
Sint-Joriskerk
Meer
informatie
Externe link

Rien Donkersloot

Veel Bach en Reger in Joris-orgelzomer

Tijdens de orgelzomer in de Sint-Joriskerk in Amersfoort klinkt veel muziek van Bach en Reger. In de zomerserie, elke woensdagavond van 5 juli tot en met 6 september, bespelen organisten van naam de orgels van de Joriskerk.
Max Reger (1873-1916) wordt dit jaar uitgebreid herdacht vanwege zijn honderdvijftigste geboortedag. Kennelijk hebben veel organisten daardoor de smaak van Reger te pakken gekregen. Het Naber-orgel van de Joriskerk is een heel goed instrument om de muziek van deze grillige Duitse componist uit te voeren.
Rien Donkersloot, sinds 2012 organist van de Sint-Joriskerk opent de serie op woensdagavond 5 juli met improvisaties, Rheinberger en Liszt. Een week later is de beurt aan Jan Hage, de organist van de Domkerk in Utrecht. Hij speelt muziek van Guilain en Reger. Op 19 juli komt Sietze de Vries uit Niezijl naar Amersfoort. Hij is een van de organisten van de Martinikerk in Groningen. Hij staat bekend om zijn improvisaties. Dat gaat hij dan doen, maar hij speelt ook muziek van Bach en Niels Gade.
En over Bach gesproken: Rien Donkersloot verzorgt op 26 juli een Bach-concert. Johann Sebastian Bach (1685-1750) overleed op 28 juli en rond die datum wordt hij overal herdacht en dus ook in de Joriskerk. Peter Eilander is de concertgever op 2 augustus. Hij brengt een hommage aan Herman van Vliet (1941-2018), die van 1990 tot 2011 organist was van de Sint-Joriskerk. Naast werken van Van Vliet zelf staat muziek van Reger en Lemmens op het programma.
Jochem Schuurman is organist van de Martinikerk in Franeker. Op 9 augustus is hij present in Amersfoort met muziek van Buxtehude, Widor en Reger. Net als Sietze de Vries staat ook Evan Bogerd bekend om zijn originele improvisaties. Hij maakt ons daarvan deelgenoot op 16 augustus, hij speelt ook Bach en Reger.
Op 23 augustus is Dorien Schouten present. Zij is organist van de Tuindorpkerk in Utrecht en gaat op de Jorisorgels muziek spelen van Böhm, Reger en Mendelssohn. Adriaan Hoek is stadsorganist van Rotterdam en organist van de Marekerk in Leiden. Op 30 augustus speelt hij Distler, Bach en Reger.
Of Rien Donkersloot op 6 september Bach en Reger gaat spelen, mag het publiek bepalen. Het slotconcert is traditiegetrouw een verzoekprogramma, waarbij de concertgever lievelingsmuziek van concertbezoekers speelt. Opgeven bij Rien Donkersloot.

Sint-Joriskerk, Amersfoort woensdagavond 20:00 uur
Toegang 10 euro, inclusief koffie/thee vooraf en na afloop.
www.orgelconcertenjoriskerk.nl