Concert

Datum 13/05/2023
Einddatum
Hoe laat Dagtocht
Wie Regionale orgeldag: via Voorschoten en Wassenaar naar Den Haag
Waar Voorschoten, Wassenaar, Den Haag
4 kerken
Meer
informatie
Externe link

Regionale orgeldag: via Voorschoten en Wassenaar naar Den Haag

REGIONALE ORGELDAG 2023

Via Voorschoten en Wassenaar naar Den Haag

Voor de 19e keer organiseert de Stichting Orgelpromotie Zuid-Holland West de Regionale Orgeldag. Op zaterdag 13 mei rijdt een touringcar van de Koninklijke Beuk de deelnemers langs orgels in Voorschoten, Wassenaar en Den Haag.

Opstapplaatsen voor de tocht zijn: Parkeerterrein t/o Groene Kerk in Oegstgeest en Leiden CS (voorzijde).

Het eerste concert, na de welkomstkoffie, is in de Dorpskerk in Voorschoten (18/II/P Zeemans 1720/Lohman 1839/herintonatie Van Buuren 2002). Het orgel zal worden bespeeld door vaste organist Herman Lodder. Vervolgens rijden we naar de Sint-Willibrorduskerk in Wassenaar waar Adema’s Kerkorgelbouw in 2022 achter het bestaande neogotische front een orgel (31/II/P) plaatste met grotendeels pijpwerk van het Adema-orgel (1963) in de v.m. Pius X-kerk in Amsterdam, aangevuld met pijpwerk van het bestaande Vermeulen-orgel (1907). Na uitleg over het orgel zal Arjan Veen hier een concert geven.

Daarna gaat de reis richting Den Haag. Na de lunch worden we verwacht in de Anglican Church of St John and St Philip. Hier staat een orgel (17/II/P) gebouwd in 1987 door de Engelse orgelmakers Goetze & Gwynn en gebaseerd op twee 18e-eeuwse orgels van de Engelse orgelmaker Richard Bridge. Na een inleiding over dit orgel zal Aarnoud de Groen het bespelen.
Als laatste bezoeken we de Elandstraatkerk met het Franssen-orgel (43/III/P) uit 1906. Titularis Bert den Hertog zal na een inleiding dit instrument met een kort recital demonstreren.

Zoals altijd praten we daarna, onder het genot van een drankje en een hapje, na over de orgels en de concerten.

KOSTEN EN INSCHRIJVING:
De kosten van deze geheel verzorgde dag (inclusief busreis, koffie, lunch en borrel) bedragen € 70,- per persoon.
Inschrijven kan tot 1 mei 2023 met het inschrijfformulier op www.orgelzhwest.nl (zie pagina regionale orgeldag)