Concert

Datum 25/09/2022
Einddatum
Hoe laat 17:00
Wie Organum Novum – Abdij van Maredsous
Waar Abdij van Maredsous
5537 Denée
Meer
informatie
Externe link

Organum Novum – Abdij van Maredsous

Het doel van deze nieuwe produktie van Organum Novum is het bevorderen van kamermuziek gebaseerd op het klassieke kerk- of concertorgel door het aanmoedigen van nieuwe creaties. Het eerste concert vindt plaats in Edingen en zal daarna worden herhaald in andere steden zoals Maredsous, Salzinnes, Brussel en zelfs in het buitenland (Milaan, enz.).

Drie componisten, Denis Bosse, François Houtart en Stéphane Orlando, hebben zich voor het experiment geleend, elk met een zeer persoonlijke benadering die zij tijdens een inleidende bijeenkomst voor het concert aan het publiek zullen meedelen. Deze bijeenkomst zal ook een gelegenheid zijn om na te denken over de vele hedendaagse vraagstukken die zich voordoen bij het componeren voor een instrument als het orgel, dat een van de emblemen is van de geschiedenis en de seculiere westerse cultuur.

De musici die nauw met de componisten samenwerken zijn countertenor Nicolas Ziélinsky, fluitiste Renata Kambarova, violist Maxime Stazyk en organist François Houtart.

Le chat Moka a choisi le champ du qi
Qui est ce chat Moka au regard apeuré par la porte qui éternellement s’ouvre et se referme derrière le passant ?
Énormes soucoupes oculaires, rayures de grillades, il a choisi le champ du qi, bougeant sans arrêt, se délivrant du danger d’un chien lâché.

Qui est ce chat Moka apeuré ?

Il s’est enfui dans l’espace sous nos troncs penchés pour manger, allumant des torches sous la banquette pour mieux nous enfumer :
c’est une fée!

Bénédicte Brouillard
“Dans les rues”

Christus Rex van François Houtart is gecomponeerd voor dwarsfluit, viool en groot orgel. Dit stuk is gebaseerd op de mis “D. N. Iesu Christi universorum Regis” waarvan de volgende uittreksels hier te vinden zijn:
de Introïtus: “Dignus est Agnus, qui occisus est, accipere virtutem, et divinitatem, et sapientiam, et fortitudinem, et honorem. Ipsi gloria et imperium in saecula saeculorum. “en “Alleluia”.
De gregoriaanse melodieën en hun teksten dienen zowel als muzikaal materiaal en als een plan om verschillende stemmingen met elkaar te verbinden. De kern van het werk sluit aan bij de gebruiken van de ouden in de madrigalen en motetten van de Renaissance, waar intervallen, harmonie en contrapunt en ritmische patronen zich in nauwe samenhang met de tekst ontwikkelden.
Larsen Oratorium van Stéphane Orlando voor contratenor, fluit (+piccolo), viool en orgel opgedragen aan Denis Bosse. 25 december 2021.

Nota van intentie:
Mattheüs 24:11 Er zullen veel valse profeten opstaan, en zij zullen veel mensen misleiden.
Nu de communicatie overal onmiddellijk en onbeperkt is – met uitzondering van bepaalde regio’s in de wereld, zoals China of Noord-Korea, die deze vrijheid van meningsuiting controleren – worden de stellingen steeds meer gepolariseerd in de richting van een ultra-radicaal manicheïsme.
In deze massa informatie is het zeer ingewikkeld geworden om elk woord te verifiëren en wordt vertrouwen gesteld in de woorden van charismatische figuren: een president, een televisiejournaal, een menselijke of elektronische beïnvloeder – een bot die is geprogrammeerd om meningen te publiceren via valse profielen die massaal zijn aangemaakt en in een vorm die is ontworpen om snelle adhesie uit te lokken – enz.
Het is het getal dat de overtuiging schraagt – “Een miljoen volgers? Dan is het waar!”, of de formulering van de verklaring – bij voorkeur polemisch, gewelddadig of seksueel getint om “clicks” aan te trekken, de graal van sociale netwerken!
Wat te doen met al dit rumoer? Hoe kunnen we weer kritisch omgaan met gegevens? Hoe krijg je toegang tot informatie die meer rationeel dan sensationeel is?
Als we bedenken in hoeverre de mening van het grootste aantal mensen de eerste inzet is voor de machthebbers in de richting van “McDonald’s beleid”, hoe kunnen we dan vertrouwen op de “waarheden” die ons voortdurend worden verkocht?
Maar belangrijker nog, is er niet minstens één brandende kwestie die ons allen zou moeten verenigen en die rechtstreeks betrekking heeft op het behoud van onze soort? Want dit is waar we zijn! Is het niet duidelijk dat de voetafdruk van de mens op de verstoring van het klimaat de ondergang van ons allen zal zijn?
Dit is de enige voorspelling waar ik heilig in kan geloven! Dus: “Doof, luister! Blind, kijk en zie!”