Concert

Datum 03/12/2022
Einddatum
Hoe laat 20.00
Wie Leo van Doeselaar
Waar Groningen
Martinikerk
Meer
informatie
Externe link

Leo van Doeselaar

Bach-concert door Leo van Doeselaar op het monumentale Schnitger-orgel van de Martinikerk in Groningen.
Dit concert is het 18e concert in de serie ‘Bach in de Martinikerk’ waarin Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga alle orgelmuziek van Johann Sebastian Bach uitvoeren in de Martinikerk. Samen meer dan 25 uur muziek. Het thema 3 december is ‘ Himmelhoch’.

‘Himmelhoch jauchzend, zu Tode betrübt’ is een uitdrukking in het Duits, die zelfs in onze taal een plaatsje gevonden heeft. We weten niet of deze uitdrukking op de persoonlijkheid van Johann Sebastian Bach betrekking had, maar Bach kon in ieder geval als geen ander alle schakeringen en nuances in het gevoelsleven van een mens in muziek omzetten. In alle concerten sinds het begin van deze Bach-marathon in de Martinikerk is het hele scala aan muzikale uitdrukkingen te horen geweest en in de acht concerten die nog resten van zijn 25 uur orgelmuziek gaat de jonge, middelbare en bijna oude Bach daar gewoon mee door.

De titel ‘Himmelhoch’ heeft hier ook betrekking op het Kerstlied Vom Himmel hoch, da komm ich her dat Bach meerdere keren bewerkt heeft en in 1747 als bouwsteen genomen heeft voor een indrukwekkende reeks van vijf canons. Op 3 december gaat het ook van gevoelig, intiem tot uitbundig, stoer, fijnzinnig tot zelfs bijna cerebraal in het grote slotwerk van deze 18e Bach-avond.

Entree: € 10,- in de voorverkoop en € 12,50 bij de ingang van de kerk. Voorverkoop uitsluitend via deze link: https://erfgoedpartners.podiumnederland.nl/mtTicket/performance/10115427?stlt=egp