Concert

Datum 12/12/2021
Einddatum
Hoe laat 11:00-21:30
Wie Laurens de Man, Ere Lievonen, Tolgahan Çoğulu, Trio SCALA & Dsilton
Waar Amsterdam
Muziekgebouw aan 't IJ, Kleine Zaal
Meer
informatie
Externe link

Laurens de Man, Ere Lievonen, Tolgahan Çoğulu, Trio SCALA & Dsilton

Eendaags festival – Dag van het Fokker-orgel

Op zondag 12 december vieren wij de Dag van het Fokker-orgel. Met vier concerten op één dag is het festival een uitgelezen kans om dit bijzondere instrument beter te leren kennen. Het unieke 31-toonsorgel kent vele technische mogelijkheden en is daardoor geschikt voor diverse muziekstijlen. In het concert ‘De microtonen van Anatolië’, met de internationaal bekende Turkse microtonale gitarist Tolgahan Çoğulu en vaste Fokker-organist Ere Lievonen, klinkt niet-westerse muziek. Prijswinnend organist Laurens de Man laat in ‘De tijdgenoten van Badings’ werk horen van de bekende Nederlandse componist Henk Badings en zijn collega’s. Trio SCALA, bestaande uit Fokker-orgel, Carrillo-piano en 31-toonsgitaar, focust zich voornamelijk op hedendaagse muziek met nieuw werk dat speciaal voor hen is gecomponeerd. ‘s Avonds toont jazztrio Dsilton hoe sprankelend microtonale jazzmuziek klinkt. Daarnaast geeft gitarist Tolgahan Çoğulu’s middags een gratis toegankelijke lecture-performance met en over zijn bijzondere microtonale gitaar met verplaatsbare frets. U kunt losse kaarten kopen of een passe-partout voor de hele festivaldag met korting.

11.00 uur – De microtonen van Anatolië
De virtuoze Turkse gitarist Tolgahan Çoğulu heeft het tot zijn levensmissie gemaakt om traditionele muziek uit Anatolië op een westers instrument te kunnen vertolken, zonder dat er iets aan authenticiteit verloren gaat. Voor dit doel ontwierp hij een akoestische gitaar waarbij alle frets verplaatsbaar zijn. Çoğulu komt speciaal uit Istanbul over om samen met onze eerste Fokker-organist Ere Lievonen een betoverend concert te geven met o.a. arrangementen van de Turkse zanger, poëet en troubadour Âşık Veysel Şatıroğl, anonieme traditionele Anatolische folk songs en drie nieuwe werken van Turks-Nederlandse componisten die speciaal voor dit concert geschreven zijn.

13.30 uur – De tijdgenoten van Badings
Orgeltalent Laurens de Man speelt samen met de voortreffelijke hoboïste Inge Ariesen een programma met tijdgenoten van Henk Badings (1907-1987), een Nederlandse componist die relatief veel werken in de 31-toonsstemming heeft gecomponeerd. Naast werk van Badings zelf, prijken op het programma orgel- en pianowerken van Nederlandse componisten als Willem Pijper, Kees van Baaren, Herman Strategier en Rudolf Escher. Alle muziek zal in de middentoonstemming uitgevoerd worden, een stemming die gangbaar was in de Renaissance. De mooie zuivere toonsafstanden geven niet alleen het werk van Henk Badings een boost, maar zorgen ook voor een bijzondere hernieuwde kennismaking met de werken van zijn tijdsgenoten.

15.00 uur – Lecture-performance Tolgahan Çoğulu (gratis entree)
Microtonale gitaarmuziek.

16.30 uur – Trio SCALA uitgelicht
De ‘harde kern’ van Ensemble SCALA wordt uitgelicht, namelijk het microtonale instrumententrio, bestaande uit 31-toonsorgel (Ere Lievonen, 96-toonspiano (Anne Veinberg) en 31-toonsgitaar (Stefan Gerritsen). Speciaal voor dit concert zijn verschillende componisten gevraagd om een nieuw werk te componeren voor deze bijzondere bezetting, waaronder Nicola Visalli (Italië), Bill Alves (Verenigde Staten), Joachim F.W. Schneider (Duitsland), Stirling Rutty (Verenigde Staten) en Sebastian Dumitrescu (Finland). Ook klinkt er een première van Kris Oelbrandt (België) voor 31-toonsorgel solo.

20.15 uur – Ontregelende 31-toonsmuziek van jazztrio Dsilton
Het Oostenrijkse jazztrio Dsilton, bestaande uit Georg Vogel, Valetin Duit en David Dornig, speelt energieke arrangementen in microtonale stemmingen met modulerende ritmes. Voor dit concert zal bandleider Georg Vogel het Fokker-orgel via MIDI aansturen met zijn zelfgebouwde ‘M-Claviton’ (een 31+5-toonstoetsenbord). Daarbij zal niets klinken zoals je gewend bent. Er zit niks anders op dan je volledig over te geven aan deze fascinerende muzikale reis.