Concert

Datum 02/08/2022
Einddatum
Hoe laat 20.00
Wie IMOCG concert Leo van Doeselaar (orgel), Heiko ter Schegget (blokfluit), Luthers Bach Ensemble
Waar Groningen
Lutherse Kerk
Meer
informatie
Externe link

IMOCG concert Leo van Doeselaar (orgel), Heiko ter Schegget (blokfluit), Luthers Bach Ensemble

In het tweede concert van de International Martini Organ Competition speelt Leo van Doeselaar op het in 2017 voltooide barokorgel in de Lutherse Kerk. Ook met het Luthers Bach Ensemble en Heiko ter Schegget op blokfluit.

IMOCG 2022
Deze zomer vindt van 31 juli t/m 6 augustus de International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG) plaats. Uit de hele wereld komen jonge organisten naar de stad om te strijden om de winst. De stad Groningen is uniek door de vele fraaie historische orgels die ze telt: tijdens het concours wordt er op maar liefst vijf van deze prachtige instrumenten gespeeld. De IMOCG 2022 belooft een week vol prachtige muzikale hoogtepunten te worden. Met concerten door de internationale juryleden, acht masterclasses, een excursie naar het Hogeland en natuurlijk de verschillende competitie-onderdelen.

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Hij heeft een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen- en buitenland en is een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Hij doceerde aan de Kunsthogescholen van Amsterdam en Den Haag en aan de Universität der Künste in Berlin, waar hij van 1995 tot 2019 een ‘Orgelprofessur‘ bekleedde.
Van Doeselaar studeerde aan het Amsterdams Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma’s behaalde hij de Prix d’Excellence orgel. Na zijn studie verdiepte hij zich verder in historische uitvoeringspraktijk, studeerde hij Frans orgelrepertoire bij André Isoir en volgde hij fortepianolessen bij Malcolm Bilson en Jos van Immerseel.
Zijn discografie omvat opnamen op historische orgels van werken van J.S. Bach, W.Fr. Bach, Händel, Van Noordt, Krebs, Mendelssohn, Franck, Liszt en Reger. Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkt Van Doeselaar ook intensief mee aan het prestigieuze beeld- en geluidsproject ‘All of Bach’. Als titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam verzorgde hij wereldpremières van werken voor orgel en orkest van Tristan Keuris, Sofia Gubaidulina en Wolfgang Rihm. Samen met Erwin Wiersinga werd Leo van Doeselaar in 2014 benoemd als titulair organist van het Schnitger-orgel in de Martinikerk te Groningen. In 2007 werd aan hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur.

In 1981 voltooide Heiko ter Schegget (1958) zijn studie blokfluit aan het Utrechts Conservatorium bij Leo Meilink en Marion Verbruggen. Tijdens zijn muziekstudie zong hij jaarlijks de Mattheus Passion van J.S. Bach bij de Nederlandse Bachvereniging en was hij vaste koorzanger in de Capella Trajectina en de Nederlandse Cantorij. Zijn blokfluitspel getuigt van de liefde voor het zingen: de vele klankkleuren die zangers kunnen maken inspireerden hem en hebben hem volhardend laten zoeken naar de verschillende kleuren op de blokfluit.
Als solist en orkestlid concerteert hij in vele landen van Europa, Amerika, Japan en Israël met ensembles en orkesten zoals de Nederlandse Bachvereniging, ‘The Amsterdam Baroque Orchestra’ o.l.v. Ton Koopman en ‘Les Talens Lyriques’ o.l.v. Christophe Rousset. Hij werkte tevens samen met Gustav Leonhardt, Philippe Herreweghe, Ketil Haugsand, Leo van Doeselaar, Hendrik Bouman, Jan Jansen, Jaap Zwart en vele anderen.
Hij werkte mee aan vele cd-producties, o.a. de opnames van de complete Bach cantates o.l.v. Ton Koopman, en nam ook verschillende solo cd’s op. Sinds 1987 doceert hij blokfluit en kamermuziek aan het Utrechts Conservatorium. Tevens is Ter Schegget een veelgevraagd docent voor cursussen en masterclasses, onder meer in Duitsland, Frankrijk, Portugal, Tsjechië, Estland, Japan en Israël. Naast zijn werkzaamheden als speler en leraar houdt Heiko ter Schegget zich intensief bezig met de bouw van blokfluiten naar historische voorbeelden.

Het Luthers Bach Ensemble werd in 2006 opgericht vanuit de wens meer Bachcantates ten gehore te brengen op basis van de authentieke uitvoeringspraktijk. Het LBE is het enige Oude Muziekensemble in Noord-Nederland met een orkest en twee koren, een kleinkoor en een projectkoor. In de afgelopen jaren wist het LBE een kern van buitengewoon goede instrumentalisten aan te trekken. Het LBE stelt zich ten doel het publiek te betrekken bij de emotionele rijkdom en intense dramatiek van de barokmuziek, bijvoorbeeld door scenische uitvoeringen. Dat sluit aan bij de opvattingen uit de tijd van Bach dat muziek via de emotie inzicht verschaft in de essentiële aspecten van het leven. Oprichter en artistiek leider van het LBE is Tymen Jan Bronda, cantor-organist van de Lutherse Kerk Groningen.

De entree is 20 euro.