Concert

Datum 03/08/2022
Einddatum
Hoe laat 20.00
Wie IMOCG concert Jean-Claude Zehnder, Nathan Laube en Pier Damiano Peretti.
Waar Groningen
Martinikerk
Meer
informatie
Externe link

IMOCG concert Jean-Claude Zehnder, Nathan Laube en Pier Damiano Peretti.

In dit derde concert van de International Martini Organ Competition horen we drie leden van de internationale jury: Jean Claude Zehnder (Zwitserland), Nathan Laube (VS) en Pier Damiano Peretti (Italië). Zij spelen op het Schnitger-orgel in de Martinikerk. Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Avondtmusyck.

IMOCG 2022
Deze zomer vindt van 31 juli t/m 6 augustus de International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG) plaats. Uit de hele wereld komen jonge organisten naar de stad om te strijden om de winst. De stad Groningen is uniek door de vele fraaie historische orgels die ze telt: tijdens het concours wordt er op maar liefst vijf van deze prachtige instrumenten gespeeld. De IMOCG 2022 belooft een week vol prachtige muzikale hoogtepunten te worden. Met concerten door de internationale juryleden, acht masterclasses, een excursie naar het Hogeland en natuurlijk de verschillende competitie-onderdelen.

De juryvoorzitter is de Zwitserse organist, klavecinist en musicoloog Jean-Claude Zehnder (1941). Hij studeerde aan het conservatorium van zijn geboorteplaats Winterthur, aan de universiteit van Zürich, aan de Weense Akademie für Musik bij Anton Heiller en in Amsterdam bij Gustav Leonhardt. In 1966 aanvaardde hij de functie van organist en koorleider aan de Evangelische Stadtkirche in Frauenfeld en begon hij als docent orgel en klavecimbel aan het conservatorium van Winterthur. Van 1972 tot 2006 leidde hij de orgelafdeling van de Schola Cantorum Basiliensis.
Als organist en onderzoeker heeft Zehnder zich toegelegd op de barokke periode, met als specialisatie de stilistische ontwikkeling en uitvoeringspraktijk van Johann Sebastian Bach. Dit resulteerde in wetenschappelijke publicaties, vooral over de vroege werken van Bach. Hiervoor ontving hij in 2002 een eredoctoraat van de Technische Universiteit van Dortmund.
Hij maakte talrijke opnames (o.a. Bachs Orgelbüchlein en de Achtzehn Leipziger Choräle) en als concertorganist heeft hij in heel Europa opgetreden. Naast zijn concertactiviteiten was – en is – hij internationaal actief als jurylid bij orgelconcoursen en als docent van orgelcursussen zoals de Sommerakademie für Alte Musik in Innsbruck en de Orgelweken in Muri en Arlesheim.
Jean-Claude Zehnder is organist titulair van het Johann-Andreas Silbermann/Metzler-orgel (uit 1761) aan de Dom in Arlesheim.

Nathan Laube (1987) behaalde zijn Bachelor of Music Degree aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia, waar hij orgel studeerde bij Alan Morrison. In 2010-2011 bracht hij een academisch jaar door aan het Conservatorium Rayonnement Régional in Toulouse, waar hij studeerde bij Michel Bouvard en Jan Willem Jansen. In 2011 studeerde hij af aan de Musikhochschule in Stuttgart Duitsland als student van Ludger Lohmann. Hij heeft zowel William Fulbright als DAAD-beurzen ontvangen. Laube is internationaal actief als concertorganist en pedagoog. Hij combineert zijn functies van Associate Professor of Organ Studies aan de Eastman School of Music (Rochester, VS), International Consultant in Organ Studies aan het Royal Birmingham Conservatoire (VK) en Professor aan de Hochschule für Musik in Stuttgart met een drukke concertcarrière op de grote podia in de wereld.
Nathan Laube is regelmatig te gast op Amerikaanse en Europese orgelfestivals en treedt daar op als solist en spreker en geeft masterclasses. In 2016 werd hij uitgenodigd om het inwijdingsrecital te geven op het gerestaureerde Harrison & Harrison-orgel van King’s College Chapel in Cambridge (VK). In dat jaar was hij ook de eerste artist-in-residence van het Müller-orgel van de St.Bavo te Haarlem. Laube maakte verschillende cd-opnames voor de labels Naxos en Ambiente.

De Italiaan Pier Damiano Peretti (1974) studeerde orgel bij Antonio Cozza en compositie bij Wolfgango Dalla Vecchia aan het conservatorium van Vicenza. In 1996 vervolgde hij zijn studie bij Herbert Tachezi en Michael Radulescu aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. In 2002 behaalde hij zijn diploma cum laude. Hij won prijzen in verschillende internationale orgelconcoursen (Bologna, Pretoria, Innsbruck, Toulouse, Hamburg). In 1999 was hij de winnaar van het prestigieuze Orgelconcours van St. Albans. Als componist won hij o.a. de eerste prijs bij de Orgelcompositiewedstrijd van Saarlouis-Lisdorf in 2017 en de publieksprijs bij de Weimarer Frühjahrstage für Neue Musik in 2018. In 2015 ontving hij de ‘Outstanding Artist Award’ van de Oostenrijkse overheid.
Van 2002 tot 2009 doceerde Peretti aan de Hochschule für Musik und Theater Hannover waarna hij werd benoemd tot hoogleraar aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen (Nürnberg, Weimar, Tokyo, Odense, Dublin, Montreal, St. Albans) en geeft gastcolleges en masterclasses aan orgelinstellingen zoals de Edinburgh Organ Academy, Hochschule Stuttgart, GOART Göteborg, Leipziger Orgelakademie en de Korean Organists Convention.
Peretti heeft een drukke concertagenda en brengt over de hele wereld repertoire van oude tot hedendaagse muziek. Hij bracht cd’s uit met o.a. Dieterich Buxtehude’s koraalfantasieën, Bachs Dritter Theil der Clavierübung en orgelwerken van Marco Enrico Bossi en Bruno Bettinelli.

De entree is 15 euro.