Concert

Datum 05/08/2022
Einddatum
Hoe laat 20.00
Wie IMOCG concert Éric Lebrun en Reitze Smits
Waar Groningen
Der Aa-kerk
Meer
informatie
Externe link

IMOCG concert Éric Lebrun en Reitze Smits

In dit vierde concert van de International Martini Organ Competition horen we twee leden van de internationale jury: Éric Lebrun (Frankrijk) en Reitze Smits (Nederland). Zij spelen op het Schnitger-orgel in de Der Aa-kerk.

IMOCG 2022
Deze zomer vindt van 31 juli t/m 6 augustus de International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG) plaats. Uit de hele wereld komen jonge organisten naar de stad om te strijden om de winst. De stad Groningen is uniek door de vele fraaie historische orgels die ze telt: tijdens het concours wordt er op maar liefst vijf van deze prachtige instrumenten gespeeld. De IMOCG 2022 belooft een week vol prachtige muzikale hoogtepunten te worden. Met concerten door de internationale juryleden, acht masterclasses, een excursie naar het Hogeland en natuurlijk de verschillende competitie-onderdelen.

De Franse componist, organist en pedagoog Éric Lebrun (1967) volgde zijn studie aan het Conservatoire de Paris bij Gaston Litaize en Michel Chapuis. Hij studeerde summa cum laude af. Hij volgde lessen bij organisten als Anne-Marie Barat, Daniel Roth, Michel Bouvard en Olivier Latry en bij pianist Bruno Rigutto. Lebrun Hij won een ‘Premier Prix’ voor orgel en was finalist in verschillende internationale wedstrijden. Na het winnen van de Grand Prix de Chartres in 1990 werd hij benoemd tot titulair organist van het Cavaillé-Coll-orgel in de Parijse kerk Saint-Antoine des Quinze-Vingts, een functie die hij tot op de dag van vandaag vervult. Samen met zijn vrouw, organist Marie-Ange Leurent, vormt hij een orgelduo voor vier handen.
Als componist schreef Éric Lebrun een vijftigtal werken. Hij publiceerde ook verschillende boeken waaronder biografieën over Dieterich Buxtehude, Alexandre Boëly en César Franck. De vele albums die hij heeft opgenomen omvatten o.a. de complete werken van Jehan Alain, Maurice Duruflé, César Franck en Alexandre Boëly.
Éric Lebrun doceerde aan verschillende gerenommeerde muziekacademies zoals het Conservatorium van Fontainebleau en de Sorbonne. Momenteel is hij professor voor orgel aan het Conservatoire de Saint-Maur des Fossés en eredocent aan het Koninklijk Conservatorium van Aarhus en geeft hij internationale masterclasses aan muziekscholen zoals The Royal Academy of Music in Londen en de conservatoria van Bologna en Piacenza.

Reitze Smits (1956) studeerde orgel, klavecimbel, compositie, improvisatie en musicologie in Utrecht en Den Haag. Hij won prijzen in verschillende orgelconcoursen (Toulouse, Brugge, Nijmegen). Met zijn eigen barokensemble Concerto Strumentale speelde hij op verschillende internationale festivals en oogstte daar veel bijval met zijn effectieve reconstructies van de orgelconcerten van Bach. Hij is docent orgel en improvisatie aan de Muziekacademie van Utrecht en het Lemmensinstituut in Leuven en gaf gastcolleges en masterclasses bij internationale orgelopleidingen in o.a. Haarlem, Toulouse, Brno, Mallorca.
In zijn cd-opnames verkent Reitze Smits graag de raakvlakken tussen repertoires voor orgel, klavecimbel en pianoforte. Hij arrangeerde verschillende composities voor orgel die oorspronkelijk voor piano of orkest zijn geschreven, waaronder Mendelssohn’s ‘Variations Sérieuses’ en werken van Satie, Poulenc en Milhaud.
In het jaar 2000 richtte hij de stichting ‘Voor de Wind’ op, waarvan hij tot 2017 artistiek leider was. Met deze stichting organiseerde hij festivals en voorstellingen het doel het orgel te promoten en een nieuw publiek aan te trekken. Hiervoor werd het orgel gepresenteerd in combinatie met podiumkunsten zoals dans, jazz of jeugdtheater. In 2011 ging het festival internationaal verder onder een nieuwe naam, ‘Connecting Arts’, en bracht het concerten en voorstellingen naar o.a. Toulouse, Kopenhagen en Malmö. In 2010 ontving Reitze Smits de prestigieuze Sweelinck-prijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse orgelcultuur.

De entree is 15 euro.