Concert

Datum 17/07/2019
Einddatum
Hoe laat 20.00
Wie Everhard Zwart
Waar Kampen
Bovenkerk
Meer
informatie
Externe link

Everhard Zwart

Everhard Zwart voor de derde keer dit jaar in de Bovenkerk!

Kampen – Everhard Zwart zal op woensdag 17 juli voor de derde keer dit jaar het Hinsz-orgel bespelen. Op 5 januari heeft hij een nieuwjaarsconcert verzorgt in de Bovenkerk. Op zaterdag 20 april heeft hij samen met Vincent de Vries een dubbelconcert gegeven in de Bovenkerk. Die middag stond in het teken van muziek rondom Feike Asma. Woensdag 17 juli verzorgt hij het derde orgelconcert in de woensdagavond-orgelserie. Everhard is geen onbekende in de Bovenkerk. Zijn vader, Willem-Hendrik Zwart, is jarenlang de vaste organist geweest in de Bovenkerk. Willem-Hendrik werd wel de ambassadeur van de Bovenkerk genoemd.
Everhard Zwart is dit jaar 40 jaar organist. Hij heeft een feestelijk programma samengesteld. Daar staan o.a. Psalm 146 van Jan Zwart en Psalm 25 van Willem-Hendrik Zwart op het programma. Deze bewerkingen zullen fantastisch klinken in deze ruimte! Verder speelt hij Praeludium und Fuge über B.A.C.H. van Franz Liszt en de bekende toccata van Grison!

Everhard Zwart
Everhard Zwart, zoon van Willem Hendrik Zwart, kleinzoon van Jan Zwart en leerling van Feike Asma, ontving op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader, Willem Hendrik Zwart – organist van de Bovenkerk te Kampen – waarna hij al spoedig deze lessen (koraalspel en literatuur) vervolgde bij Feike Asma – organist te Maassluis. Na het behalen van zijn Gymnasiumdiploma studeerde hij aan het Conservatorium, eerst te Utrecht, daarna te Rotterdam, waar hij in 1983 met goed gevolg afstudeerde. Hij was sinds 1979 verbonden als organist aan de Gereformeerde Bergsingelkerk te Rotterdam. Na zijn afstuderen werd hij in 1983 en 1984 uitgenodigd om, in respectievelijk Rotterdam en Parijs, de internationale meestercursussen (interpretatie en improvisatie) te volgen bij de bekende Franse orgelvirtuoos Jean Guillou. In 1987 studeerde hij bij de Duitse organist Günther Kaunzinger te Würzburg (Orgelsymfonieën van Widor en Vierne en improvisatie). Daarnaast studeerde hij een aantal jaren muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Zijn eerste orgelconcert gaf hij in de zomer van 1979 in de Ned. Herv. Kerk te Zandvoort. Zijn internationale debuut als concertorganist maakte Everhard Zwart in 1983 te Barcelona (Spanje), waarna hij regelmatig concerteerde in verschillende landen van Europa. In 1987 werd hij hoofdorganist van de Nederlands Hervormde Nieuwe Westerkerk te Capelle aan den IJssel. Everhard Zwart heeft zijn grote bekendheid vooral te danken aan zijn zeer brede repertoire. Zijn voorliefde gaat uit naar de Frans-romantische orgelliteratuur van o.a. Widor, Vierne, Guilmant, Franck; maar hij is ook een majestueus vertolker van Bach, Reger, Liszt en andere beroemde componisten zoals Händel of Mendelssohn en de meer eigentijdse Andriessen. Deze veelzijdigheid is zijn handelsmerk geworden. Toch zal er zelden een bewerking van grootvader Jan Zwart, vader Willem Hendrik Zwart of leermeester Feike Asma op zijn concertprogramma ontbreken. In de zomer van 1979 gaf Everhard Zwart zijn eerste orgelconcert en in de daaropvolgende jaren groeide het aantal concerten uit tot een volwaardige concertpraktijk. Vanaf 1983 werd deze uitgebreid met concerten in diverse andere landen in Europa en vanaf 1985 volgden met grote regelmaat concertreizen door Amerika en Canada. Gedurende bijna 40 jaar is Everhard te beluisteren tijdens de vele orgelconcerten door het hele land. Daarnaast treedt hij ook op als begeleider van koren en/of solisten en als organist tijdens bijzondere kerk- of zangdiensten. Meer informatie zie: www.everhardzwart.nl.

De andere concerten zijn:
24 juli | Gerwin van der Plaats, www.gerwinvanderplaats.nl
31 juli | Wolfgang Seifen (DE), www.wolfgangseifen.de
07 augustus | Minne Veldman, www.minneveldman.nl
14 augustus | Vincent de Vries, www.orgelconcertenvincentdevries.nl
21 augustus | André van Vliet, www.andrevanvliet.nl
28 augustus | Marco den Toom, www.marcodentoom.nl

Bovenstaande concerten beginnen om 20.00 uur. Toegangsprijs is 10 euro p.p. Tot en met 12 jaar is de toegang gratis! Meer informatie: www.orgelseriekampen.nl

Na afloop van elk concert is links onder het orgel koffie, thee of fris te verkrijgen à € 1,50.

Hartelijk welkom!