Concert

Datum 22/07/2021
Einddatum
Hoe laat 21.30
Wie Dromen als Messiaen | Gerrie Meijers (orgel), Marcel Wierckx (lichtbeelden)
Waar Haarlem
Grote of St.-Bavokerk
Meer
informatie
Externe link

Dromen als Messiaen | Gerrie Meijers (orgel), Marcel Wierckx (lichtbeelden)

Wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur? De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. In ‘Dromen als Messiaen’ duikt de luisteraar én kijker voor even in deze bijzondere wereld waarin klank en kleur samengaan: een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf.
Deze live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder en synestheet Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van Messiaens ‘La Nativité du Seigneur’ in 1936.
De kleuranimaties in ‘Dromen als Messiaen’ worden gegenereerd op basis van de klankkleuren van het Bavo-orgel. Het resultaat is een fascinerende totaalbeleving waarbij niet zozeer de noten van Messiaen, maar de klinkende klank de visuele output live aanstuurt. ‘Dromen als Messiaen’ is ontwikkeld door audiovisueel componist Marcel Wierckx, op het concept van musicus en beeldend kunstenaar Johan Luijmes.
Bent u kleurenblind, of hebt u vanavond even geen trek in lichtbeelden? Sluit dan uw ogen en geniet van de prachtige klanken, gespeeld door de Haarlemse organist Gerrie Meijers. Het concert begint precies op het moment van de zonsondergang achter het Bavo-orgel: 21.47 uur. Met om 21.30 een bijzonder ‘voorgerecht’!