In het recente nummer

door Jan Smelik | Het ORGEL | Jaargang 120 | (2024) | Nummer 1

Nummer 1 van Jaargang 120 is een extra dik nummer van 56 pagina’s. Het nummer opent met deel 2 van de serie ‘Orgelspel in de protestantse kerkdienst in de periode 1938-1960’. Jan Smelik schrijft hierin over het harmoniseren van psalmen ter begeleiding van gemeentezang: wat voor soort harmonisaties werden gewenst en welke ontwikkelingen waren er op dat gebied?
Gemeentezang staat ook centraal in het artikel van Jan R. Luth. In zijn artikel zoekt hij naar een antwoord op de vraag of orgelbegeleiding voor 1750, Bachs sterfjaar, gebruikelijk was in kerken waaraan Bach verbonden was.
Jos van der Kooy vertelt in zijn column over zijn eerste jaren als kerkorganist in Amsterdam.
Op het wereldwijde web zijn talloze websites over orgels te vinden. In een nieuwe rubriek, die een aantal keren per jaar zal verschijnen, wijst Geert Jan Pottjewijd op webpagina’s die interessant zijn voor onderzoek op het gebied van de orgelcultuur. In de eerste aflevering laat hij een aantal sites uit België passeren.
Het fameuze Schnitger-orgel in het Academiehuis Grote Kerk van Zwolle wordt momenteel gerestaureerd. Er is nog geen beslissing genomen over welke stemming het instrument na de restauratie zal krijgen. Léon Berben en Koos van de Linde houden een hartstochtelijk pleidooi voor de originele temperatuur.
In Het Orgel is nog nooit een artikel verschenen over Rolande Falcinelli, onder meer hoofdleraar orgel aan het beroemde Conservatoire Nationale Supérieure de Musique te Parijs. René Verwer zet deze omissie recht met een tweedelig artikel. In het eerste deel beschrijft hij haar levensloop en werkzaamheden.
Hans Fidom schrijft over Echonance, het klankfestival dat op vrijdag 2 en 3 februari zijn tweede editie zal beleven.
In oktober 2023 vond in Amersfoort een landelijke bijeenkomst plaats voor orgelmentoren, dat zijn orgelliefhebbers met voldoende kennis van zaken die een orgel onder hun hoede krijgen en eigenaren helpen het instrument te beheren.
Christo Lelie bespreekt de dvd Bach’s Missing Pages van Sietze de Vries, terwijl Jan Hage twee recente publicaties over Jehan Alain (van Helga Schauerte-Maubouet en Aurélie Deourt-Alain) recenseert.
In de rubriek Orgelbouwnieuws berichten van Gerrit Hoving en Wietse Ouwejan over projecten in Baaium (PKN), Deventer (Lebuinuskerk, kabinetorgel),  Schurhoven (St.-Jacobuskerk), Sliedrecht (Christelijk Gereformeerde Kerk Beth-El) en Warffum (Sebastiaankerk).
De 120ste jaargang bevat opnieuw de rubriek Achterplaat. Auke H. Vlagsma heeft zes Franse orgelfronten uit de 1580-1630 geselecteerd. In de eerste aflevering aandacht voor het Simon du Prey-orgel uit de Église St.-Laurent te Nogent-sur-Seine.

Neem een kijkje in het nummer: