In memoriam Arie J. Keijzer (1932-2023)

door Jolanda Zwoferink en Henco de Berg | Foto's: Archief familie Keijzer | Het ORGEL | Jaargang 119 | (2023) | Nummer 6

Arie J. Keijzer, begin jaren zeventig. Foto: archief familie Keijzer

In de nacht van 4 op 5 augustus jongstleden overleed op 91-jarige leeftijd de organist-componist Arie J. Keijzer. De eerste orgellessen ontving hij van zijn vader, Simon Keijzer, en hij studeerde daarna bij Piet van den Kerkhoff (orgel), George Stam (improvisatie), Adriaan Engels (uitvoeringspraktijk en contrapunt) en Siegfried Reda (orgel en compositie). Hij won in 1963 het Nationaal Orgelimprovisatieconcours in Bolsward. Een jaar later behaalde hij aan het Rotterdams Conservatorium de Prix d’excellence en won hij tevens het International Improvisatieconcours voor Organisten in Haarlem.

Als organist was hij verbonden aan de hervormde kerken van Ooltgensplaat, Middelharnis en vanaf 1976 aan de Grote Kerk en de Augustijnenkerk van Dordrecht. Tevens werd hij organist van concertgebouw De Doelen in Rotterdam op het in 1968 gebouwde Flentrop-orgel. Deze functie zou hij tot 1989 houden. In de periode 1965-1997 was hij hoofdleraar orgel en improvisatie aan het Rotterdams Conservatorium.

Arie Keijzer was ook als componist actief. Hij componeerde voor orgel onder meer zes orgelsymfonieën.