In het recente nummer

door Jan Smelik |Het ORGEL |Jaargang 119 |(2023) |Nummer 5

Het extra dikke septembernummer opent met een artikel over orgelmodellen, en in het bijzonder over een onlangs opgedoken orgelmodel van de hand van H.E. Freytag. Aan het artikel, dat Victor Timmer schreef, heeft Bernhardt Edskes nog vlak voor zijn overlijden in 2022 een bijdrage geleverd.

Memorabele luisterervaringen kunnen van invloed zijn op je inzichten en de wijze waarop je composities uitvoert. Jos van der Kooy schrijft er over in zijn column ‘Verwondering’.

William Byrd overleed 400 jaar geleden. Reitze Smits grijpt de herdenking aan voor een pleidooi om Byrds muziek voor toetsinstrumenten vaker op orgel uit te voeren.

Over de ‘Leipziger Choräle’ van Johann Sebastian Bach, die als collectie in een handschrift overgeleverd zijn, is al veel geschreven. Een aantal aspecten, die tot nu toe buiten beschouwing bleven, bespreekt Albert Clement in zijn artikel. Hij besteedt aandacht aan de achtergronden, het bouwplan en de collectievorming aan het eind van Bachs leven.

Hans Fidom schrijft over de Schotse componist Claire M. Singer, die op 11 november in het Orgelpark zal concerteren. Ten behoeve van dit concert hield zij zich in maart een aanzienlijk aantal dagen intensief bezig met het Utopa Barokorgel, het Sauer-orgel, het Onderhorst-orgel en het Verschueren-orgel.

Het Reger-jaar krijgt in het septembernummer aandacht via een artikel over expressieve tekstverklanking in de koraalfantasieën van Max Reger. De koraalteksten liggen aan de basis van de muzikale vorm, en bepalen de verklanking van een enkel woord of enkele regel. In zijn artikel werkt Iddo van der Giessen een aantal voorbeelden uit.

Hoofdredacteur Jan Smelik bezocht twee dagen van de vijfdaagse orgelweek van StayTuned.nu in Groningen. Hij doet daarvan verslag in woord en beeld (foto’s).

Bert den Hertog verzorgt de rubriek ‘orgelbouwnieuws’. Aan bod komen projecten in Apeldoorn, Castricum, Damwoude, Enschede, Gouda, Rijsoord, Sneek en Zuidlaren.

Er staan twee recensies in het septembernummer. Sietze de Vries bespreekt het boek Die Orgeln der Hofkirche Innsbruck und ihr kulturelles Umfeld: Geschichte und Gegenwart. Het boek over Karl Straube van Christopher Anderson wordt door Hans Fidom besproken.

Het nummer besluit met de vijfde aflevering in de serie ‘Antwerpse vormgevers van barokke orgelfronten’ van Auke H. Vlagsma. Dit keer behandelt hij het front van het Verhofstadt-orgel in de Oud-Katholieke Kerk ‘Het Paradijs’ te Rotterdam.

Neem een kijkje in het nummer: