Het Hinsz-orgel  in de Petruskerk van Leens

door Gerrit Hoving & Wietse Ouwejan |Foto's: Gerrit Hoving |Het ORGEL |Jaargang 119 |(2023) |Nummer 4

Het Hinsz-orgel in Leens lokt al decennialang binnen- en buitenlandse liefhebbers van het Noord-Duitse barokke orgeltype naar de provincie Groningen. Sinds de restauratie van dit orgel in 1968 zijn er meer dan duizend concerten gegeven met in totaal bijna tachtigduizend bezoekers. Jaarlijks komen vele organisten om het instrument te bespelen. Het orgel is een terugkerend podium voor de orgelconcoursen die door de Stichting Groningen Orgelland worden georganiseerd en ook is het diverse malen vastgelegd op geluidsdragers. Na zoveel jaren van intensief gebruik diende zich een restauratie aan. Deze is uitgevoerd door orgelmakerij Reil uit Heerde en in 2021 afgerond. Henk de Vries trad hierbij op als orgeladviseur. In dit artikel wordt ingegaan op de geschiedenis van het instrument en de recente restauratiewerkzaamheden. Ook geven de auteurs een impressie van het gerestaureerde instrument.

Afbeeldingen