In het recente nummer

door Jan Smelik | Het ORGEL | Jaargang 118 | (2022) | Nummer 4

In 2019 bestond de Kathedrale Domkerk te Basel duizend jaar. Ter gelegenheid daarvan componeerde Daan Manneke de Basler Psalmen, een zevendelig orgelwerk over Geneefse psalmmelodieën. De Nederlandse première vond in september 2021 plaats in de Amsterdamse Westerkerk en nog onlangs, op 4 juni, werd het werk in de St.-Jan van Gouda uitgevoerd. Kees Weggelaar schreef in samenwerking met de componist een artikel over dit indrukwekkende werk, waarvan de Goudse uitvoering op de website van Het Orgel te beluisteren is.
De rubriek ‘Een eeuw geleden’ bevat een verslag uit Het Orgel van juli 1922 over een bezoek van het NOV-bestuur aan de nieuwe gereformeerde Zuiderkerk te Den Haag. Het bezoek had tot doel de gereformeerde organisten te winnen voor de Nederlandse organistenvereniging.
In het Orgelpark van Amsterdam vond op 26 en 27 maart 2022 een symposium plaats van de European Cities of Historical Organs (ECHO). Centraal stond de vraag welk publiek er in de 21ste eeuw er zal zijn voor het orgel. Als sprekers waren vooral mensen van buiten de orgelwereld uitgenodigd. Peter Ouwerkerk doet in zijn artikel verslag van antwoorden die op het symposium gegeven werden
De van oorsprong zestiende-eeuwse Johanneskerk in Laren werd in 2021 verrijkt met een ‘nieuw’ orgel. Het instrument werd oorspronkelijk voor de Kapel in ’t Zand gebouw en kwam na omzwervingen in Haarlem, Amsterdam en Hilversum uiteindelijk in Laren terecht. Rogér van Dijk beschrijft de kleurrijke geschiedenis van het instrument, dat lange tijd ten onrechte toegeschreven werd aan de familie Weidtmann maar gebouwd is door Henricus Titz.
Over het leven en werk van de Amsterdamse orgelmaker Vitus Wiegleb (1699-1748) is nog maar weinig bekend. Dankzij de digitalisering van archieven kunnen leemtes in de kennis over Wiegleb verder opvullen. Victor Timmer geeft hiervan in zijn artikel enkele voorbeelden.
Wat heeft Jan Zwart met het Internationaal Orgelfestival Haarlem te maken? Lees het in de column van Jos van der Kooy.
Jan Hage besluit in het julinummer zijn drieluik over moderne Franse orgelmuziek. In dit laatste deel aandacht voor drie componisten die weinig binding vertonen met de Franse traditie waarvan Tournemire, Dupré, Duruflé en Alain de grondleggers zijn, maar een divergerend parcours volgen. Het zijn Pierre Farago, Jean-Luc Etienne en Thomas Lacôte. Evenals de voorgaande delen bevat zijn artikel veel noten- en geluidsvoorbeelden.
In een vitrine in de kelder van het Nationaal Orgelmuseum te Elburg liggen curieuze, experimentele registers van mr. Arie Bouman. Cees van der Poel schrijft erover in de rubriek ‘Achterplaat’.

Voor een proefabonnement klik hier
Voor een abonnement: secretaris@kvok.nl
Abonnees hebben toegang tot de digitale editie van alle nummers vanaf 2009

Neem een kijkje in het nummer: