Het 53e Internationaal Improvisatieconcours Haarlem

door Geerten Liefting | Foto's: Jan Smelik | Het ORGEL | Jaargang 117 | (2021) | Nummer 5

Op 21, 23 en 24 juli 2021 vond het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem plaats, drie jaar na de vorige editie, aangezien het concours vorig jaar door het welbekende coronavirus geen doorgang kon vinden. Vier Duitsers, een Zwitser, een Italiaan, een Amerikaan en een Nederlander gingen met elkaar de strijd aan op diverse Haarlemse orgels. Drie van hen werden geselecteerd op basis van de voorronde in 2020 en vijf op basis van de voorronde van dit jaar.

De jury bestond uit Angar Wallenhorst (voorzitter), Anne de la Berge (VS/NL), Hayo Boerema (NL), Bernard Foccroule (BE), Jeremy Joseph (Zuid-Afrika, Oostenrijk) en Thomas Lacôte (FA).

De auteur bezocht de drie ronden van het concours. Hoe zagen de improvisatie-opdrachten eruit? Boden ze kandidaten voldoende mogelijkheden om hun improvisatietalenten te etaleren? En wat maakten de spelers van de opdrachten?

Het concours werd gewonnen door Gabriele Agrimonti. De publieksprijs ging naar Cyril Julien. De derde finalist was Niklas Jahn.

Afbeeldingen