“Zet die deuren open vanbinnen!” Ben van Oosten met pensioen als conservatoriumdocent

door Bert den Hertog |Het ORGEL |Jaargang 117 |(2021) |Nummer 4

Ben van Oosten (Den Haag, 1955) geldt als een van de meest vooraanstaande organisten van zijn generatie. Hij geniet een grote internationale bekendheid als concertorganist. Zijn liefde voor het Frans-symfonische orgelrepertoire vond een weerslag in cd-opnames van de integrale orgelwerken van Vierne, Widor, Dupré, Saint-Saëns en de meeste recente, César Franck.

Daarnaast was hij vanaf 1994 als hoofdvakdocent orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts), waar hij dit jaar afscheid neemt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Oud-leerling Bert den Hertog zocht hem op in de sfeervolle regentenwoning van het Hooftshofje in het centrum van de Residentie, waar Ben en zijn vrouw Margaret wonen en had met hem een gesprek over het lesgeven, maar ook over zijn eigen tijd als student, de orgelstudent van nu en ontwikkelingen in de huidige orgelcultuur.