Het Clerinx-orgel in de St.-Lambertuskerk van Nederweert

door Rogér van Dijk & Cees van der Poel |Foto's: Jan Smelik |Het ORGEL |Jaargang 117 |(2021) |Nummer 3

In de periode mei 2019 tot juli 2020 restaureerde de firma Van Rossum (Wijk en Aalburg) het Clerinx-orgel in de Sint-Lambertuskerk te Nederweert. De oplevering vond plaats op vrijdag 31 juli 2020. Vanwege de coronacrisis kon slechts een klein gezelschap hierbij aanwezig zijn. Er stond ook een officiële heringebruikname gepland voor zaterdag 25 oktober, maar ook die moest worden uitgesteld tot een nader te bepalen datum.
In dit artikel beschrijft Rogér van Dijk, die als adviseur bij de restauratie betrokken was, de geschiedenis van het orgel en de laatste restauratiewerkzaamheden. Cees van der Poel, die het instrument ook van vóór de restauratie goed kent, geeft een klankimpressie van het vernieuwde orgel.

Afbeeldingen