Nederlandse organisten uit de School van Felix Mendelssohn Bartholdy: een verkenning. Deel 2: Nederlandse studenten aan het conservatorium in Leipzig in de jaren 1843-1847

door Albert Clement |Het ORGEL |Jaargang 116 |(2020) |Nummer 5

Felix Mendelssohn Bartholdy. Olieverfschilderij uit 1846 van Eduard Magnus (1799-1872)

Felix Mendelssohn Bartholdy was niet alleen in Duitsland invloedrijk. Veel studenten aan het conservatorium te Leipzig, dat de componist in 1843 oprichtte, kwamen uit het buitenland en keerden na hun studie naar hun thuisland terug. Naast Engeland, Frankrijk en België kwamen vooral uit Nederland diverse studenten in Leipzig studeren. In een driedelig artikel worden diverse Nederlandse organisten uit de School van Mendelssohn Bartholdy besproken. Het tweede deel gaat over Nederlandse studenten aan het conservatorium in Leipzig in de jaren 1843-1847, onder wie Jan Albert van Eijken. Clement beschrijft hoe leerlingen van Mendelssohn Bartholdy van betekenis zijn geweest voor hernieuwde belangstelling voor het orgel en voor de (orgel)muziek van Johann Sebastian Bach.

Afbeeldingen