De intonateur (1): Kleur aan klank en klank aan kleur. Een portret van Olav Oussoren

door Frans Brouwer |Foto's: Archief Olav Oussoren |Het ORGEL |Jaargang 116 |(2020) |Nummer 1

‘Zelden lezen we interviews met of portretten van intonateurs. Ik weet niet hoe dat komt. Bij het terugblikken op vervlogen tijden blijken gegevens van intonateurs belangrijk voor het verstaan van klankkleurvorming en stijlbegrip, maar vaak lastig te vinden omdat ze steeds in de schaduw van anderen werken.’ Dat schreef Frans Brouwer in augustus jongstleden aan de redactie; hij wilde graag een portret van Olav Oussoren maken. Het voorstel bracht de redactie op het idee in de toekomst geregeld een portret van een intonateur te publiceren.

Deze serie begint met een portret van orgelbouwer en intonateur Olav Oussoren, die vanaf de jaren zeventig in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het succes van de Deense firma Marcussen & Søn. Frans Brouwer zocht Olav Oussoren in zijn huis in Aabenraa op, interviewde hem een lange regenrijke middag in september en sprak ook met zijn zoon Halfdan Oussoren, intonateur bij hetzelfde bedrijf, en met directeur Claudia Zachariassen over hem.

Afbeeldingen

Drie generaties Oussoren, v.l.n.r. Olav, Halfdan en Hendrik Leendert, 1972