‘Zijn duisternis is licht’ – Over ‘Jochen Klepper gewidmet’ van Johan G. Koers

door David de Jong |Het ORGEL |Jaargang 116 |(2019) |Nummer 6

Johann G. Koers (Foto: Jan Smelik)

Johan G. Koers kreeg het idee voor het componeren van Jochen Klepper gewidmet in de adventstijd van 2013. De predikant van de Doopsgezinde Kerk te Heerenveen vroeg hem om een korte voordracht te houden bij het lied ‘De nacht is haast ten einde’, dat Jochen Klepper (1903-1942) in december 1937 schreef en dat een jaar later in Kleppers bundel Kyrie voor het eerst gepubliceerd werd. De levensgeschiedenis van Klepper is nauw verbonden met het lied.
In Jochen Klepper gewidmet gebruikt Johan G. Koers de melodie die Johann Petzold bij de tekst schreef, als thematisch materiaal. Maar zoals de titel al laat zien, is het stuk niet gewijd aan de melodie van Petzold, maar ‘aan de tragiek in de laatste levensfase van Jochen Klepper en de zijnen’, zoals de componist het zelf verwoordt.

Afbeeldingen