Het dertiende Internationale Schnitger-orgelconcours

door Pieter van Dijk & Frank van Wijk |Het ORGEL |Jaargang 115 |(2019) |Nummer 5

Vlnr Freddie James - Victor Baena de la Torre - Vittorio Vanini Foto Jan Zwart

Van 21 tot en met 28 juni vond in Alkmaar en omstreken het Orgel Festival Holland plaats met het Internationaal Schnitger Orgelconcours, het symposium ‘Een betere Schnitger?’, een orgelacademie en diverse concerten door juryleden en gasten. Voor het orgelconcours meldden zich dit jaar maar liefst 45 jonge organisten aan. Uit dit grote aanbod selecteerde de voorjury, bestaande uit Tjeerd van der Ploeg, Frank van Wijk en Pieter van Dijk, anoniem de tien beste kandidaten, die werden uitgenodigd naar Alkmaar te komen.

Het concours kende drie ronden: de eerste en laatste ronde vonden in de Grote Kerk plaats, de tweede in de Kapelkerk. De internationale jury werd gevormd door Bernard Foccroulle (B), Bas de Vroome (NL), Wolfgang Zerer (D), Martin Böcker (D) en Krzysztof Urbaniak (PL). Zij kende de eerste prijs toe aan Victor Baena, Vittorio Vanini ontving de tweede prijs, de Flentrop-prijs. Aan Freddie James werd de derde prijs toegekend.