Leven en werk van orgelmaker Albert Kiespenning

door Auke H. Vlagsma |Het ORGEL |Jaargang 115 |(2019) |Nummer 1

Wijk bij Duurstede, Kiespenning-orgel. Foto: Jan Smelik

Op 9 maart jongstleden is het orgel van de Grote Kerk (St.-Janskerk) in Wijk bij Duurstede weer in gebruik genomen na een restauratie door Orgelmakers Van Vulpen te Utrecht. Bij deze restauratie heeft het instrument een middentoonstemming gekregen. Het orgel is omstreeks 1615 gebouwd door Albert Kiespenning. De restauratie is een goede aanleiding om het leven en werk van deze orgelmaker nader te beschouwen. Temeer omdat er tot op heden geen publicatie bestaat waarin een overzicht gegeven wordt van Kiespennings werkzaamheden. Zijn instrument uit Wijk bij Duurstede is alom bekend, maar wat is er van zijn levensloop bekend, hoe groot was zijn oeuvre, waar heeft hij gewerkt en wat is er van zijn werk vandaag de dag nog overgebleven?

Op deze vragen gaat dit artikel in. Daarbij zijn gegevens uit de literatuur aangevuld met archiefgegevens, die hier voor het eerst gepubliceerd worden.