Concert

Datum 20/10/2022
Einddatum
Hoe laat 19.45
Wie Spinvis (Jacob van Eyck); Jorrit Tamminga (elektronica); Malgosia Fiebig (beiaarden); Jacob Lekkerkerker (orgels) en Erik Bosgraaf (blokfluiten)
Waar Utrecht
Nicolaikerk
Meer
informatie
Externe link

Spinvis (Jacob van Eyck); Jorrit Tamminga (elektronica); Malgosia Fiebig (beiaarden); Jacob Lekkerkerker (orgels) en Erik Bosgraaf (blokfluiten)

De monumentale Nicolaikerk en de tuin van de kerk zijn deze avond het decor voor een monument uit de Nederlandse muziekgeschiedenis: Jacob van Eyck. Jacob van Eyck was naast beiaardier en klokkendeskundige ook een begenadigd blokfluitist. Op zomeravonden vermaakte hij de wandelaars op het Janskerkhof met zijn virtuoze fluitspel.

In 1640 wordt dit voor het eerst genoemd. Vanaf 1649 krijgt Van Eyck er door het Janskapittel extra voor betaald. In 1644 ging hij over tot het publiceren van zijn blokfluitcomposities. De verzameling Der Fluyten Lust-hof verscheen in twee delen (en drie etappes) tot 1649 en was opgedragen aan Constantijn Huygens, die een verre neef was van Van Eyck.

De muziek van Jonkheer Jacob van Eyck laten we in dit concert horen in de 900 jaar oude Nicolaikerk. 17e eeuwse muziek in een 20ste eeuwse context op drie orgels, twee beiaarden en vele blokfluiten. Geluidskunstenaar Jorrit Tamminga zal deze akoestische instrumenten met elektronische samples aan elkaar verbinden.