Concert

Datum 16/10/2021
Einddatum
Hoe laat 15.00
Wie Schnitgerfestival – Duo Belder Kimura (orgel/klavecimbel & barokviool)
Waar Groningen
Pelstergasthuiskerk
Meer
informatie
Externe link

Schnitgerfestival – Duo Belder Kimura (orgel/klavecimbel & barokviool)

Ter gelegenheid van de achtste editie van het Schnitgerfestival presenteren klavecinist/organist Pieter Jan Belder & barokviolist Rie Kimura een virtuoos programma rond de Venetiaanse componist Tomaso Albinoni die dit jaar 350 jaar geleden werd geboren.

Wie kent hem niet, Tomaso Albinoni. Zeg zijn naam en meteen hoor je in gedachten de aanzwellende klanken van het orgel en de strijkers van het ‘Adagio van Albinoni’, bekend van film en tv. De Venetiaanse componist, van wie we in 2021 het 350e geboortejaar vieren, componeerde een enorm oeuvre, maar dit Adagio hoort daar opvallend genoeg niet bij. Het is namelijk een effectieve ‘fake’ compositie uit de 20e eeuw. Dat neemt niet weg dat Albinoni veel invloedrijk werk heeft geschreven. Zijn stijl houdt het midden tussen de gepolijste muziek van Arcangelo Corelli en de flitsende stijl van zijn leeftijd- en plaatsgenoot Antonio Vivaldi. Duo Belder Kimura speelt vandaag Albinoni’s vioolsonate die hij opdroeg aan Georg Pisendel, een begaafde violist die door Albinoni zeer bewonderd werd. Het programma omvat verder ook een compositie van de genoemde Duitse vioolvirtuoos Pisendel, en werken van J.S. Bach die geïnspireerd zijn door thema’s van Albinoni.

Duo Belder Kimura
In 2014 vonden de klavecinist/fortepianist Pieter-Jan Belder en barokvioliste Rie Kimura elkaar in de ambitie om het buitengewone repertoire van de vioolsonates met klavierbegeleiding onder de aandacht van het muziekminnende publiek te brengen. Het is een succesvol streven, want de toehoorder wordt steevast gegrepen door de aanstekelijke vitaliteit en intensiteit van hun spel. Het duo ondernam tournees in Europa en Japan en maakte diverse cd’s die lovend werden ontvangen. Hun cd met werken van Carl Philipp Emanuel Bach werd door de Volkskrant tot een de beste cd-producties van 2017 gerekend.

Entree: € 20,00

Schnitger Festival 2021 – 14 t/m 17 oktober
Na het grote succes van de Groningen Orgelzomer 2019 kunnen we in 2021 eindelijk weer uitkijken naar het volgende grote orgelevenement in de stad Groningen: de achtste editie van het Schnitger Festival. Het thema is deze keer ‘Grootse meerstemmigheid’, waarmee we het herdenkingsjaar van drie grote componisten uit de renaissance en de vroeg barokke periode vieren: Josquin De Prez (1450-1521), Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) en Michael Praetorius (1571-1621). Alle drie op hun eigen manier bedreven kunstenaars in de polyfonie. Veel oude muziek dus, deze editie, maar we spreken hier over het Schnitgerfestival en dat betekent dat er ook weer een aantal bijzondere cross-over producties zullen zijn, waarbij de historische orgels van Groningen bespeeld worden in opmerkelijke combinaties met andere instrumenten of acts.