Concert

Datum 17/06/2022
Einddatum
Hoe laat 20.00
Wie Rien Donkersloot
Waar Amersfoort
Sint-Joriskerk
Meer
informatie
Externe link

Rien Donkersloot

De Sint Joriskerk in Amersfoort neemt 17 juni pedaaluitbreiding koororgel in gebruik
De ingebruikname van de pedaaluitbreiding van het koororgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort vindt plaats op vrijdag 17 juni. Het Metzler/Edskes-orgel (1967/2019) heeft er vier registers bij, waaronder een 16 voets tongwerk. Het orgel heeft nu twintig stemmen, waaronder één transmissie. Daarmee wordt het instrument een van de grootste koororgels van Nederland.
Directeur Andreas Boesch van Edskes Orgelbau GmbH heeft samen met zijn medewerkers eind april, begin mei de nieuwe pijpen geplaatst achter het bestaande orgel en vervolgens het orgel begin mei geïntoneerd. Daarna heeft Rien Donkersloot, de organist van de Sint-Joriskerk, een cd op het uitgebreide orgel gemaakt met werken uit de barok, twintigste-eeuwse muziek en improvisaties.
De dispositie van het pedaal wordt: Subbaß 16’, Bourdon 8’, Octave 4’, Fagott 16’. Tot nu toe had het orgel slechts één pedaalregister, de Unterzatz 16’, als transmissie van de Quintade 16’ van het hoofdwerk. Die transmissie blijft na de pedaaluitbreiding gehandhaafd, waarmee het pedaal dus drie onderscheiden 16-voets registers heeft.
Het ingebruiknameconcert begint om 20:00 uur. Rien Donkersloot, hoofdorganist van de kerk, laat dan de klankschoonheid van de nieuwe registers horen in combinatie met de reeds aanwezige 16 registers van Hoofd- en Borstwerk in werken van J.S. Bach, Buxtehude en van Adriaan C. Schuurman, een voorganger van Rien. Ook gaat hij improviseren.
Daarnaast wordt er tijdens het avondconcert een cd gepresenteerd, waarop het koororgel bespeeld wordt door Rien Donkersloot, met een hoofdrol voor de vier nieuwe stemmen. De opbrengst van deze cd komt geheel ten goede aan het voltooiing van het koororgel.
Het concert is vrij toegankelijk. De kerk gaat om 19:30 uur open.