Concert

Datum
Einddatum
Hoe laat
Wie Rien Donkersloot
Waar
Meer
informatie

Rien Donkersloot

Bezoekers zijn weer welkom bij de orgelconcerten die komende zomer plaatsvinden in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. De serie begint op woensdag 7 juli, waarna er tot 15 september elke woensdagavond een concert is op het hoofdorgel en het koororgel in de kerk.

De Culturele Commissie van de Sint-Joriskerk heeft dat deze week bekend gemaakt. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, zijn orgelliefhebbers weer welkom. De kerk is een half uur voor aanvang van het concert al geopend. Bezoekers kunnen bij binnenkomst en na afloop koffie en thee krijgen. De kosten daarvan zijn inbegrepen in de toegangsprijs. Die bedraagt tien euro.
Tijdens het concert staan grote beeldschermen in de kerk, waarop bezoekers de concerterende organist kunnen zien spelen.

Rien Donkersloot, huisorganist van de Joriskerk sinds 2012, opent de serie concerten op 7 juli. De week erna is de beurt aan Willeke Smits, organist van de Hooglandse Kerk in Leiden. Jan Hage, organist van de Domkerk in Utrecht, verzorgt het concert van 21 juli.
28 juli is een bijzondere dag voor muziekliefhebbers, want op die datum overleed in 1750 Johann Sebastian Bach. Deze componist, die wordt beschouwd als de grootste componist aller tijden, schreef veel muziek voor orgel. Toon Hagen, organist van de Michaëlskerk in Zwolle en de Grote Kerk van Apeldoorn, speelt deze avond uitsluitend Bach.
Peter Eilander, organist van de Eben-Haezerkerk in Apeldoorn, komt op 4 augustus naar Amersfoort, op 11 augustus gevolgd door Jorisorganist Rien Donkersloot. Op 18 augustus is de beurt aan Dick Sanderman van de Schildkerk in Rijssen. Hij is auteur van vele koraalboeken bij de Geneefse psalmen.
De jonge organist Arjan Veen verzorgt het concert van 25 augustus. Hij is organist van de Maartenskerk in Doorn en vesperorganist van de Domkerk in Utrecht.
Sander van den Houten was vorig jaar ook al in de Joriskerk voor een dubbelconcert van Rien Donkersloot. Op 1 september van dit jaar geeft hij het concert alleen. Ook dit concert is een Bach-concert. De week erna neemt Reitze Smits plaats achter de klavieren van de Jorisorgels. Smits is organist in Vianen, hij organiseerde festivals en is docent van de conservatoria van Utrecht en Leuven (B.).
Op 15 september sluit Rien Donkersloot de zomerserie af.

De concerten beginnen om 20:00 uur. Informatie over de noodzaak om te reserveren is te vinden op de website www.orgelconcertenjoriskerk.nl . Daar leest u actuele toegangsinformatie, afgestemd op de coronamaatregelen van dat moment.