Concert

Datum 07/11/2020
Einddatum
Hoe laat
Wie Quintus Orgelconcours Kampen
Waar Kampen
Bovenkerk
Meer
informatie
Externe link

Quintus Orgelconcours Kampen

Quintus, centrum voor kunst en kunsteducatie in Kampen organiseert regelmatig muziekconcoursen voor allerlei instrumenten.
Zo zijn er het Herman Krebbers -concours voor violisten en het tweejaarlijkse pianoconcours. Ook op het gebied van ongelconcoursen laat Quintus zich niet onbetuigd.
Op zaterdag 7 november 2020 van 9.00 uur tot 17.00 uur wordt in de prachtige en imposante Bovenkerk in Kampen het 4e Quintus Orgelconcours gehouden.
Tijdens dit concours kunnen organisten tussen de 12 en 30 jaar die les hebben bij kunstinstellingen, conservatoria, muziekscholen en privé-docenten in binnen- en buitenland laten horen wat zij op het gebied van orgelspel in hun mars hebben. Hierbij is de manier van uitvoeren ( interpretatie ) belangrijker dan het niveau van de stukken.
Dit keer zijn er drie categorieën, te weten ‘koraalgebonden spel’, literatuurspel en orgelspel door studenten aan conservatoria.
De deelnemers spelen elk 2 originele orgelwerken ( dus geen transcripties of improvisaties ) met een totaalduur van maximaal 10 minuten en kunnen voor het uitvoeren hiervan kiezen tussen het Reil – koororgel ( 2 man. / ped. 29 stemmen ) en/of het wereldberoemde Hinsz – orgel ( 4 man. /ped. 56 stemmen ).
De jury bestaat dit jaar uit: Evan Bogerd (cantor – organist Westerkerk Amsterdam ), Dr. Wolf Kalipp ( muziek – en cultuurwetenschapper te Hannover /Soest – Duitsland ), Ab Weegenaar ( stadsorganist gemeente Kampen ) en Sander van den Houten ( organist Evangelisch Lutherse kerk Den Haag ).
Tijdens de voorrondes ( 9.00 uur tot 15.00 uur ) worden uit elke categorie 2 kandidaten geselecteerd die tijdens het finale – concert zullen spelen voor de 1e en 2e prijs. Deelnemers ontvangen een kort jury –rapport.
Op vrijdag 6 november kunnen de deelnemers inspelen en registraties uitzoeken.
De organisatie zorgt voor ervaren en kundige registranten. Het is evenwel mogelijk om zelf een registrant mee te nemen, maar hiervoor draagt de organisatie geen verantwoordelijkheid.
Een inspeelrooster wordt z.s.m. na inschrijving toegezonden. Tijdens de concours dag wordt het Pels / Nijsse orgel ( 3 man. / ped. 53 stemmen ) van de Nieuwe kerk ingezet als extra oefenlocatie.
De kosten zijn € 30 per spelende deelnemer. Belangstellende luisteraars kunnen kiezen voor een passe Partout van € 10 voor de hele dag of € 5 voor het finale-concert.
Gedurende de concours dag zijn een aantal stands op het gebied van orgelmuziek aanwezig en is koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar.
Deelnemers kunnen zich opgeven via het inschrijfformulier wat is te downloaden via https://www.quintuskampen.nl/ of op te vragen via info@quintuskampen.nl.
De sluitingstermijn voor opgave is 17 oktober 2020 . Er kunnen maximaal 18 deelnemers worden toegelaten.