Concert

Datum 05/09/2021
Einddatum
Hoe laat 16.00
Wie Peter van Dijk
Waar Heeswijk Dinther
Berne Abdij
Meer
informatie
Externe link

Peter van Dijk

Het jaar 2021 is voor twee Nederlandse organisten/componisten een belangrijk gedenkjaar: Jan Pieterszoon Sweelinck overleed 400 jaar geleden en Jan Worp werd 200 jaar geleden geboren. De lijn die hen verbindt loopt via Johann Sebastian Bach.

Reil-orgel

Jan Pieterszoon Sweelinck – Toccata 5. toni

– Allein Gott in der Höh sei Ehr (4 variaties)

Heinrich Scheidemann (1596-1663) – Praeambulum in d

Jan Adams Reincken (1633?-1722) – Toccata in g

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Vater unser im Himmelreich (BWV 762)

– Komm, Gott, Schöpfer, Heiliger Geist (BWV 667)

Adema-orgel

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) – Praeludium in c

– Andante mit Variationen in D

Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875) – Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen

Gerrit Isaäc van Eyken (1832-1879) – Allegretto in b

Jan Worp (1821-1891) – Adagio in A

– Allegro moderato in c/C

Peter van Dijk 1952, Groningen) studeerde orgel, clavecimbel, kerkmuziek en muziekwetenschap in Utrecht en Amsterdam. Hij is een internationaal veelgevraagd organist, docent, voordrachthouder, muziekregisseur, jurylid bij concoursen, publicist en orgeladviseur. Zijn spel is op vele opnames vastgelegd (CD, LP, radio en televisie) en hij schreef talrijke artikelen en enkele boeken, over orgelmuziek, muzikale rhetorica, uitvoeringspraktijk en orgelbouw(historie). Als KRO-radiomedewerker verzorgde hij series orgeluitzendingen, onder meer over historische orgels in diverse Europese landen of cultuurgebieden, zoals de Elzas, Italië, Bohemen en uiteraard Nederland. Als orgeladviseur was c.q. is hij betrokken bij nieuwbouw- en restauratieprojecten in Nederland (onder meer in samenwerking met de Commissie orgelzaken voor de PKN en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Duitsland, Estland, Frankrijk, Noorwegen en Tsjechië. Voorts is hij orgeladviseur van de Protestantse Gemeente Utrecht en was hij organist van de Tuindorpkerk aldaar. Peter van Dijk is mede-oprichter en was voorzitter van het College van Orgeladviseurs Nederland (CvON). Hij is ook mede-oprichter en bestuurslid van het Landelijk Opleidingstraject tot Orgeladviseur (LOTO) waar hij diverse studenten bij hun adviseursopleiding als mentor heeft begeleid. Onder hen Jaap Jan Steensma, met wie hij in 2014 een compagnonschap (www.orgeladvies.nl) is aangegaan.

De CD-box met de complete klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, die hij produceerde en waaraan hij als organist meewerkte, ontving in 2003 een Edison. In 2011 werd hij vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur onderscheiden met de Speld van de Stad Utrecht.