Concert

Datum 11/01/2020
Einddatum
Hoe laat 14.00
Wie Pieter van Dijk (lezing & concert)
Waar Elburg
Orgelmuseum
Meer
informatie
Externe link

Pieter van Dijk (lezing & concert)

‘Hoe de jonge Bach zich ontwikkelde van Thürings talent tot grootmeester’

Pieter van Dijk, stadsorganist van Alkmaar en docent aan de conservatoria van Amsterdam en Hamburg, neemt u mee op reis naar Midden- en Noord-Duitsland rond 1700. Wie en wat beïnvloedde de jonge Bach? Naar aanleiding van de spaarzame details over zijn jonge jaren, krijgt u een indruk van zijn opleiding en zijn standplaatsen. De pas in 1985 gepubliceerde ‘Neumeister collectie’ is daarbij de muzikale gids.

De ‘Neumeister collectie’ is een verzameling koraalbewerkingen die ontstonden tussen 1699 en 1704. Ze geven een indruk waar Bach als 14-jarige puber al toe in staat was! De collectie is genoemd naar Johann Gottfried Neumeister (1756-1840), die rond 1790 een verzameling kopieerde van 82 orgelkoralen uit Midden-Duitsland. Naast de 38 bewerkingen van J.S. Bach omvat de collectie werken van Bachs ooms Johann Michael Bach en Johann Christoph Bach en van F.W. Zachow, J. Pachelbel, D. Erich en G.A. Sorge.

Tijdens de lezing van Van Dijk hoort u meer over de achtergronden en bijzonderheden van deze merendeels onbekende koraalbewerkingen. Na afloop van de lezing zal Pieter van Dijk een orgelbespeling in het museum geven.

U bent van harte welkom op zaterdag 11 januari, aanvang 14.00 uur. Graag even aanmelden via info@nationaalorgelmuseum.nl of 0525 68 4220, met vermelding van ‘lezing Pieter van Dijk’.

De lezing is gratis toegankelijk. Wilt u ook het museum bezoeken, dan betaalt u de normale toegangsprijs. De Museumkaart is geldig!

Adres van het museum: Van Kinsbergenstraat 5, Elburg. Parkeren kan gratis, op de ruime parkeerplaats vlak voor het historische centrum gelegen. Vanaf daar is het circa vijf minuten lopen naar het museum.