Concert

Datum 21/12/2019
Einddatum
Hoe laat 14.00
Wie Jos van der Kooy (lezing)
Waar Elburg
Orgelmuseum
Meer
informatie
Externe link

Jos van der Kooy (lezing)

Orgelmuseum: themalezing over Jan Zwart en onthulling nieuw borstbeeld

Op zaterdag 21 december wordt een speciale middag in het Orgelmuseum gewijd aan misschien wel Nederlands bekendste organist: Jan Zwart (1877-1937). Na een lezing door Jos van der Kooy (oud-stadsorganist van Haarlem) over het fenomeen Zwart, zal een nieuwe buste van Zwart worden onthuld door diens oudste kleinzoon.

Jan Zwart was organist van de Hersteld Evangelisch-Lutherse Kerk in Amsterdam van 1914 tot aan zijn dood. Hij was de eerste organist in Nederland die door reguliere bespelingen voor de radio een groot publiek wist te winnen voor het kerkorgel. Hij was ook een kundig pedagoog en orgelhistoricus. Een van zijn bekendste leerlingen was Feike Asma. Zwart schreef vele publicaties over het orgel, en was een groot bewonderaar van componist-organist-klavecinist Jan Pieterszoon Sweelinck, die door hem ook weer in de belangstelling kwam. Zwart componeerde zelf ook orgelmuziek, die geliefd was bij orthodox-protestanten.

Na zijn dood is er rond zijn persoon en muziek een ware cultus ontstaan, die in bepaalde kringen tot op de dag van vandaag voortleeft. Vier van zijn zonen gingen ook de muziek in, een dochter trouwde met een organist, en momenteel zijn zes kleinzoons actief in de muziek, als organist, dirigent of musicoloog.

Over deze pionier en zijn invloed op de Nederlandse orgelcultuur zal de -eveneens bekende- organist Jos van der Kooy, oud-stadsorganist van Haarlem, een interessante lezing verzorgen. De  lezing zal rijkelijk worden voorzien van muziekfragmenten. Na afloop van de lezing zal de oudste kleinzoon van Jan Zwart, ds. H. Mudde, een nieuw borstbeeld van zijn grootvader onthullen. Dit borstbeeld is vervaardigd door de Doornspijkse kunstenares Bea Roozendaal, die eerder voor het museum al een borstbeeld vervaardigde van Jan Pieterszoon Sweelinck. Dankzij donaties van een aantal stichtingen en bijdragen van particulieren was het mogelijk dit borstbeeld te laten maken.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de lezing en de officiële onthulling bij te wonen. Graag aanmelden vóór 20 december, via info@nationaalorgelmuseum of 0525 684220, onder opgave van het aantal personen.

Aanvang lezing: zaterdag 21 december, 14.00 uur. De middag zal rond half 5 zijn afgelopen. De bijeenkomst is gratis toegankelijk, maar voor een bezoek aan het museum is wel de normale entreeprijs verschuldigd.

Adres van het museum: Van Kinsbergenstraat 5, Elburg. Parkeren kan gratis, op de ruime parkeerplaats vlak voor het historische centrum gelegen. Vanaf daar is het circa vijf minuten lopen naar het museum.