Concert

Datum 26/09/2021
Einddatum
Hoe laat 11.00
Wie Jacob Lekkerkerker (Fokker-orgel), Oene van Geel (altviool)
Waar Amsterdam
Muziekgebouw aan 't IJ, Kleine Zaal
Meer
informatie
Externe link

Jacob Lekkerkerker (Fokker-orgel), Oene van Geel (altviool)

Fokker organ revisited!

Organist en componist Jacob Lekkerkerker keert na vier jaar terug naar de Kleine Zaal van Muziekgebouw aan ’t IJ om het Fokker-orgel te bespelen. Ditmaal neemt hij altviolist Oene van Geel mee. Hoogtepunt van de ochtend is de première van Lekkerkerker’s compositie met vijfhonderd jaar klankgeschiedenis van Amsterdamse orgels en klokken. Tijdens de periode van de eerste lockdown nam hij samples op van de klank van Amsterdamse orgels en klokken uit alle stadsdelen, en verwerkte deze in de studio tot de elektronische compositie Inside Outside II. De 500 jaar oude luidklok (1516) van de dorpskern Sloten, het befaamde orgel van de Oude Kerk (1724), het Vrijheidscarrillon (1952) in Nieuw-West, het nieuwe hyperorgel in het Orgelpark; in totaal elf orgels en klokken. Het twaalfde instrument dat meedoet is het 31-toons orgel (1950) van Stichting Huygens-Fokker, dat tijdens het concert live bespeeld wordt. Op het programma staat tevens muziek van de 16e-eeuwse componist Sweelinck, een werk van Hans Eugen Frischknecht uit het markante repertoire van het Fokker-orgel en een improvisatie van Lekkerkerker en van Geel op Samuel Barber’s Adagio for Strings.

Jacob Lekkerkerker (1975) studeerde orgel/improvisatie in Den Haag en Lyon. Hij vervolgde zijn studie compositie aan Goldsmiths, University of London. Hij specialiseerde zich in studio/online composities gemaakt met samples van oude instrument zoals orgels en klokken, in samenwerking met sound engineer Nick Powell, Goldsmiths Music Studio’s. Sinds 2016 ontwikkelt Lekkerkerker als director of music/organist-titulair van de Oude Kerk in Amsterdam een traditie van spatial music met het beroemde Vater-Müllerorgel. Hij was winnaar van het Nationaal Orgelimprovisatie Concours, de Sweelinck-Müllerprijs, de Prix Special Englert-Marchal (Biarritz, F) de Jur Naessens Muziekprijs.

Violist en componist Oene van Geel (1972) is een muzikale avonturier die is geïnspireerd door jazz, muziek uit India, kamermuziek en vrije improvisatie. Hij speelt onder meer in Zapp 4, Estafest, The Nordanians en OOOO en treedt regelmatig op als gastsolist. Van Geel schreef tientallen composities voor diverse bezettingen. Naast werk voor zijn eigen groepen componeert hij voor onder anderen de David Kweksilber Bigband, Amstel Quartet, Amsterdam Sinfonietta, Matangi Quartet, Calefax, Tetzepi Bigtet, Ricciotti Ensemble, Duo Eva Tebbe en Merel Junge (harp en viool) en muziektheatergroepen als Schweigman&, Theater Sonnevanck (jeugdtheater) en Orkest Max Tak. Als componist en/of muzikant is hij ook betrokken bij (theater)producties van Theun Mosk, Saartje van Camp, Herman van Baar en Marcel Sijm. In 2013 was hij winnaar van de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs.

Programma
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) – Preludium pedaliter in F (arrangement Jacob Lekkerkerker)

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) – Capriccio in A

Hans Eugen Frischknecht (1939) – Drei Stücke für 31-Ton Orgel

Jacob Lekkerkerker Inside Outside II (2021) première

Improvisatie van Jacob Lekkerkerker en Oene van Geel op Samuel Barber (1910-1981) – Adagio for Strings

Toegangsprijs: 15 euro normaal, 12 euro met Stadspas of CJP.