Concert

Datum 02/08/2020
Einddatum 08/08/2020
Hoe laat
Wie International Martini Organ Competition Groningen 2020
Waar Groningen
Martinikerk, Nieuwe kerk, Lutherse kerk
Meer
informatie
Externe link

International Martini Organ Competition Groningen 2020

Na de succesvolle eerste editie van het eerste Internationale  Martini Orgelconcours in 2017 werden al snel plannen gesmeed om hieraan een consistent vervolg te geven. In samenwerking met de Martinikerk, Groningen Orgelstad en het Prins Claus Conservatorium is nu besloten dit concours elke twee jaar te organiseren, in afwisseling met het Schnitger Festival.

Het internationale orgelconcours in drie rondes is ook in 2020 de hoofdmoot, maar er worden daarnaast in die heerlijk volle week ook masterclasses, excursies en bijzondere concerten georganiseerd, waarin ook de juryleden een prominente rol spelen.

Binnen het concours zullen naast het grote Martini-orgel twee andere Groningse parels een belangrijke rol spelen: het recent gerestaureerde Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk en het nieuwe Edskes-orgel in de Lutherse Kerk. De vrije Schnitger-kopie van Bernhard Edskes nodigt uit tot samenspel. Het Concours neemt deze uitnodiging van harte aan en biedt in de tweede ronde plaats aan een Orgelconcert van Stanley of Haydn, samen met het Luthers Bach Ensemble. Hetzelfde ensemble treedt die week ook in eigen huis op met een ander programma rondom het ‘Orgelconcert’.

Deze bijzondere orgelweek zal worden geopend met een middagconcert in de Martinikerk op zondag 2 augustus. Met de finale wordt dit Concours op zaterdagavond 8 augustus ook weer in de Martinikerk afgesloten. De artistieke commissie bestaat uit Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga (Martinikerk),  Theo Jellema (Prins Claus Conservatorium) en Lambert de Bont (Orgelstad Groningen).

De jury van het concours zal bestaan uit: Nathan Laube (USA), Eric Lebrun (Frankrijk), Pier Damiano Peretti (Italië/Oostenrijk), Reitze Smits (Nederland), Jean-Claude Zehnder (Zwitserland) (voorzitter). Deelnemers tot 35 jaar uit de gehele wereld worden geselecteerd op grond van toegestuurde geluidsopnamen door een nationale jury, bestaande uit Hayo Boerema, Theo Jellema en Stef Tuinstra. Daarna zal na drie rondes de uiteindelijke winnaar gekozen worden. De eerste ronde vindt plaats  op de orgels van de Nieuwe Kerk en de Martinikerk, de tweede ronde op het orgel van de Lutherse Kerk en de finale in de Martinikerk.
Naast de Concerti van Stanley of Haydn in de tweede ronde is er een repertoirelijst samengesteld met composities van Scheidemann, Hanff, Tunder, Weckmann, Purcell, Buxtehude, Bach, Schumann, Bunk, Rheinberger en Brahms.

Opgave en info h.a.de.vries@pl.hanze.nl

Website: www.international-martini-organ-competition-groningen.nl