Concert

Datum 24/08/2022
Einddatum
Hoe laat 20.00
Wie Euwe en Sybolt de Jong
Waar Amersfoort
Sint-Joriskerk
Meer
informatie
Externe link

Euwe en Sybolt de Jong

Vierhandigerds in de Sint-Joriskerk

De broers Euwe en Sybolt de Jong geven op woensdag 24 augustus 2022 een opmerkelijk orgelconcert in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Ze spelen allebei tegelijkertijd op hetzelfde orgel – met vier handen en vier voeten dus.
Op het programma staat muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750) met tussendoor een kort uitstapje naar Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847), die een groot bewonderaar van Bach was.
Uit het enorme cantate-oeuvre van Bach selecteerde Sybolt de Jong meer dan honderd stukken die hij vervolgens omtoverde tot ‘echte’ orgelwerken. Koorwerken klinken als een preludium of een fuga, aria’s veranderen in een dans of een triosonate, koraalaria’s in koraaltrio’s.
Bach combineert in zijn muziek voor koor en orkest veel melodieën, meer dan één organist kan bolwerken. Daarom laat Sybolt vier handen en voeten in actie komen. Het Naberorgel in de Sint-Joriskerk heeft alles in huis om Bachs geniale vocale muziek op slechts één instrument tot klinken te brengen.
De broers beginnen hun concert met de overbekende Aria Schafe können sicher weiden (BWV 208/9), gevolgd door een samengesteld Preludium – Adagio – Fuga in C, eindigend met de fuga uit de cantate Wir danken dir, Gott (BWV 29/2), die Bach ook een plek gaf in de Hohe Messe. Het Koraaltrio Ertöt’ uns durch dein’ Güte, (BWV 22/5) dat de broers daarna spelen, is ook al zo’n bekend hoogtepunt uit Bachs omvangrijke oeuvre.
Als intermezzo klinkt er muziek van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847), de Duitse componist die Bach herontdekte en zijn grote koorwerken als de Matthäus Passion weer ging uitvoeren. Mendelssohn schreef zelf ook grote koorwerken, zoals het Oratorium Elias. Daaruit spelen De Jong en De Jong de aria ‘Ja, es sollen wohl Berge weichen’.
Daarna komen de Bach-bewerkingen weer aan bod, om af te sluiten met Preludium en koraal over Ein feste Burg ist unser Gott uit cantate BWV 80.
De broers Euwe (1956) en Sybolt (1961) de Jong vormen sinds 2005 een orgelduo. In de afgelopen jaren verscheen een serie cd’s met arrangementen voor orgel vierhandig van cantatedelen van J.S. Bach. De serie is gevorderd tot negen titels, die alle zeer enthousiast zijn ontvangen door publiek en pers. Euwe de Jong studeerde het Stedelijk Conservatorium te Groningen en is werkzaam als hoofddocent muziektheoretische vakken aan het Conservatorium van Utrecht. Sybolt de Jong is werkzaam als componist, docent en arrangeur. Hij studeerde eveneens aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen. Als docent orgel, klavecimbel en ensemblespel was hij tot 2011 verbonden aan het ICO, centrum voor kunst en cultuur te Assen.
Het concert begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 10 euro, inclusief koffie of thee van te voren en na afloop.