Concert

Datum 11/12/2022
Einddatum
Hoe laat 11:00
Wie Ere Lievonen (orgel), Raymond Honing, Michel Marang, Stefan Gerritsen, Manuel Visser, Ivan Pavlov, Galdric Subirana
Waar Amsterdam
Muziekgebouw aan 't IJ, Kleine Zaal
Meer
informatie
Externe link

Ere Lievonen (orgel), Raymond Honing, Michel Marang, Stefan Gerritsen, Manuel Visser, Ivan Pavlov, Galdric Subirana

Ensemble SCALA speelt een spannend concert in Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam. Het Fokker-orgel is onderdeel van het ensemble dat verder bestaat uit dwarsfluit, klarinet, altviool, 31-toonsgitaar, percussie en Carrillo-piano in mysterieus resonerende 96-toonsstemming. Tijdens dit concert klinken zowel stukken voor het gehele ensemble, als voor een kleinere bezetting.

De muziek in dit programma varieert enorm: van post minimal (Bill Alves, VS), via compromisloos oriëntaals (Giacinto Scelsi, IT) tot hoekig en strak (Joke Kegel, NL). Wat alle werken verbindt, is dat ze zweven in microscopische kleine intervallen, ver weg van de vertrouwde klassieke toonsoorten. Elke melodie en elke samenklank transformeert onder de druk van het prisma van de microtonaliteit in een ragfijne regenboog van kleur en klank die uitnodigt tot een nieuwe luisterhouding.

Het concert opent met de première van Danny de Graan’s ‘Distorted Reality’ waaraan het concert haar naam ontleent. De titel slaat op afwijkend klinkende tonen die ontstaan binnen een muzikale context van meer conventionele tonen.