Concert

Datum 05/03/2023
Einddatum
Hoe laat 11:00
Wie Ere Lievonen, Fokker-orgel; Melle Weijters, gitaar & zang; mystery guest
Waar Amsterdam
Muziekgebouw aan 't IJ, Kleine Zaal
Meer
informatie
Externe link

Ere Lievonen, Fokker-orgel; Melle Weijters, gitaar & zang; mystery guest

Een theatraal concert rond de verbeeldingswereld van de geniale Nederlandse wis- en natuurkundige Christiaan Huygens (1629-1695). Huygens wordt vooral herinnerd voor zijn bijdragen aan de astronomie, natuurkunde en wiskunde, maar hij had ook een intensieve muzikale belangstelling. Hij zocht naar een manier om te kunnen musiceren met zuivere, ‘welluidende’ intervallen. Zo kwam hij uit bij het 31-toonssysteem, waar het Fokker-orgel dat Stichting Huygens-Fokker beheert, op gebaseerd is.

Voor (jazz)gitarist Melle Weijters is het een langgekoesterde wens om iets met het werk van Christiaan Huygens (1629-1695) te doen. In zijn laatste geschrift, Cosmotheoros, speculeert Huygens over de eventuele bewoonbaarheid van de planeten.

De combinatie van wetenschap en verbeeldingskracht gaven Weijters inspiratie voor het maken van dit programma, dat van het 31-toonsysteem naar de sciencefiction van David Bowies Space Oddity voert. Zowel muziek van Christaan Huygens komt voorbij, als van fantasierijke geesten als Charles Mingus en Gustav Holst. Weijters wordt begeleid door organist Ere Lievonen op het Fokker-orgel en klavecimbel, en een mystery guest.

Prijs: 15,50 of 12,50 met Stadspas/CJP