Concert

Datum 05/02/2023
Einddatum
Hoe laat 11.00
Wie Ere Lievonen (Fokker-orgel), Lenneke van Staalen (Indiase viool) & Heiko Dijker (tabla)
Waar Amsterdam
Muziekgebouw aan 't IJ, Kleine Zaal
Meer
informatie
Externe link

Ere Lievonen (Fokker-orgel), Lenneke van Staalen (Indiase viool) & Heiko Dijker (tabla)

Indian music and beyond – Indiase orgelklanken

Adriaan Fokker, de geestelijk vader van het 31-toonsorgel, werd geboren in Nederlands-Indië. De gamelanmuziek die hij daar hoorde, legde de basis voor zijn fascinatie met de subtiele klankbuigingen die op zijn orgel mogelijk zijn. Door de bijzondere stemming, die kleine, extra intervallen toevoegt aan de westerse tonen, biedt het Fokker-orgel interessante opties voor programma’s rond niet-westerse muziekculturen vol kleurrijk gevarieerde stemmingen.

Vaste Fokker-organist Ere Lievonen gaat tijdens dit sfeervolle concert een muzikaal avontuur aan met Lenneke van Staalen (Indiase viool) en Heiko Dijker (tabla). Beiden behoren tot de top van uitvoerders van Indiase muziek, ook in India zelf. Na hun intensieve studie bij grote meesters in India behaalden ze beiden de hoogste cijfers voor hun masteropleiding aan het conservatorium van Rotterdam. Ze worden wereldwijd geprezen om hun vurige virtuositeit en emotionele diepgang. Ere Lievonen verdiepte zich aan het Conservatorium van Amsterdam in Zuid-Indiase Karnatische muziek en leerde om anders na te denken over zowel toonhoogte als ritmiek.

Indiase klassieke muziek wordt in harmonie met de tijd van de dag gespeeld. Dit is terug te horen in het toonmateriaal, de sfeer en het tempo van de grotendeels geïmproviseerde muziek. We beginnen deze zondagochtend dan ook met een klassieke Noord-Indiase ochtend raga voor tabla (dubbele trom) en viool. Daarna volgen diverse composities en improvisaties in verschillende combinaties van instrumenten, waarbij de wisselwerking tussen Indiase klassieke muziek en westerse muziek centraal staat.

Om 13.15 u geeft Heiko Dijker een gratis toegankelijke lecture-performance over de tabla. Tussendoor is 4’33 grand café geopend voor koffie of lunch. Zo ga je vol nieuwe kennis en klanken de rest van je zondag tegemoet.

Tickets kunt u reserveren bij Muziekgebouw aan ’t IJ, Prijzen concert: €15,50 Normaal €12,50 Stadspas of CJP, de lecture-performance om 13.15 uur is gratis toegankelijk