Concert

Datum 29/05/2022
Einddatum
Hoe laat 11.00
Wie Ere Lievonen (Fokker-orgel & klavecimbel), Melle Weijters (gitaar & zang), Jurriaan van Seters (spel)
Waar Amsterdam
Muziekgebouw aan 't IJ, Kleine Zaal
Meer
informatie
Externe link

Ere Lievonen (Fokker-orgel & klavecimbel), Melle Weijters (gitaar & zang), Jurriaan van Seters (spel)

Gitarist Melle Weijters maakte een theatraal muziekprogramma rond de verbeeldingswereld van de geniale Nederlandse wis- en natuurkundige Christiaan Huygens (1629-1695). Huygens wordt vooral herinnerd voor zijn bijdragen aan de astronomie, natuurkunde en wiskunde, maar hij had ook een intensieve muzikale belangstelling. Hij zocht naar een manier om te kunnen musiceren met zuivere, ‘welluidende’ intervallen. Zo kwam hij uit bij het 31-toonssysteem, waar het Fokker-orgel dat Stichting Huygens-Fokker beheert, op gebaseerd is.

In zijn laatste geschrift ‘Cosmotheoros’ (postuum uitgegeven in 1698) speculeerde Huygens onder meer over leven op andere planeten waar muziek volgens de 31-toonstemming de klank van het universum zou zijn. Cosmotheoros zou dus gezien kunnen worden als een vroege vorm van sciencefiction.

De combinatie van wetenschap en verbeeldingskracht gaven Weijters inspiratie voor het maken van dit bijzondere programma dat van het 31-toonsysteem voert naar de sciencefiction van David Bowies Space Oddity. Zowel muziek van Christaan Huygens komt voorbij, als van fantasierijke geesten als Charles Mingus en Gustav Holst. Acteur Jurriaan van Seters vertolkt de rol van Christiaan Huygens en verwoordt diens belangrijkste citaten, terwijl Weijters met eigen composities de muzikale ideeën van Huygens verklankt. Hij wordt begeleid door organist Ere Lievonen op het Fokker-orgel. De perfecte soundtrack bij de wereld van Huygens.

Programma
Cyclic Harmonics (Melle Weijters, 2021)

Archytas’s Adage (Melle Weijters, 2021)

Courante in Em (Christiaan Huygens, 1661)

Mirrored Inflections (Melle Weijters, 2019)

Saturn (Gustav Holst 1914-1916, arr. Melle Weijters, 2021)

Eclipse (Charles Mingus, 1953, arr. Melle Weijters, 2021)

Space Oddity (David Bowie, 1969, arr. Melle Weijters, 2021)

Toegangsprijs normaal 15 euro, met Stadspas / CJP 12 euro.