Concert

Datum 13/12/2020
Einddatum
Hoe laat 11.00
Wie Ere Lievonen (Fokker-orgel), Joseph Puglia en Emmy Storms (viool)
Waar Amsterdam
Muziekgebouw aan 't IJ, kleine zaal
Meer
informatie
Externe link

Ere Lievonen (Fokker-orgel), Joseph Puglia en Emmy Storms (viool)

Hommage aan Lemkes & Vos

Op 13 december – World Violin Day – brengen topviolisten Emmy Storms en Joseph Puglia een hommage aan het illustere Nederlandse vioolduo Lemkes & Vos. Dit duo trok internationale aandacht met hun verfijnde aanpak van stemmingsprincipes. Indrukwekkende uitvoeringen van de eerste sonate voor twee violen van Henk Badings wekten ook de belangstelling van de natuurkundige professor Adriaan Fokker, die een uniek 31-toonsorgel had laten bouwen. Dit leidde tot een langdurige samenwerking tussen de violisten, Badings en Fokker.
Andere componisten die werken opdroegen aan Lemkes & Vos waren Hans Kox,de Amerikaan Joel Mandelbaum, de Australiër Bill Coates, de Nederlander Alphonse Stallaert, en natuurlijk niet te vergeten Anton de Beer – de vroegere vaste organist van het Fokker-orgel – die tevens op het programma staat.
Naast werken uit dit repertoire brengt Joseph Puglia het monumentale ‘Synaesthesia Suite’ van Kate Moore, dat in 2014 speciaal voor hem is gecomponeerd. In alle andere werken op het programma wordt Puglia vergezeld door de uitmuntende violiste Emmy Storms, winnares van de GrachtenfestivalPrijs 2019. Ere Lievonen begeleidt hen op het Fokker-orgel.

Het concert is onderdeel van de nieuwe concertreeks Muziekgebouw Up Close waarin lokale topmusici een aantrekkelijk programma uitvoeren in een intieme setting. Frederike Berntsen (muziekjournalist voor o.a. Trouw) heet je welkom en vertelt over de muziek en de levens die daarachter schuilgaan. Avontuurlijk en dichtbij. Bij voldoende belangstelling vindt er om 13.00u in een tweede concert plaats.

Musici
Joseph Puglia, viool
Emmy Storms, viool
Ere Lievonen, Fokker-orgel

Programma
Henk Badings – Trio No. XI (1981) voor twee violen en archifoon

Hans Kox – Serenade voor twee violen (1968)

Kate Moore – Synaesthesia Suite (2014)

Anton de Beer – Speelmuziek 2 (1975) for 2 violins and archiphone