Concert

Datum
Einddatum
Hoe laat
Wie Ere Lievonen
Waar
Meer
informatie

Ere Lievonen

Romantiek in middentoonstemming

Eerste organist van het Fokker-orgel Ere Lievonen speelt een concert met romantisch orgelrepertoire in de middentoonstemming. Iets dat alleen op ons 31-toonsorgel mogelijk is.

Het ongelimiteerd van de ene naar de andere toonsoort gaan (moduleren) is een veelgebruikt stijlmiddel door componisten uit de Romantiek. In de middentoonstemming is doormoduleren echter niet mogelijk. Christiaan Huygens (1629-1695) bedacht hier een oplossing voor: het 31-toonssysteem, waar de middentoonstemming in verborgen ligt.

Met behulp van subtiele digitale orgelregisters van Hauptwerk, gestemd in het 31-toonssysteem, wordt deze ochtend een groot hybride orgel gecreëerd dat het romantische orgel goed kan simuleren. Middels speakers die vlak boven de orgelpijpen zijn aangebracht, lijkt het alsof ook de toegevoegde klanken uit het akoestische orgel komen.

Het fascinerende idee om romantische orgelmuziek in de middentoonstemming tot leven te brengen is een lang gekoesterde wens van Stichting Huygens-Fokker, aangezien Christiaan Huygens zich zijn toekomstmuziek zo had voorgesteld. Aan alleskunner Ere Lievonen de nobele taak om dit idee te verklanken.

Programma
César Franck – Fantaisie in C op. 16 (1856-63)

Anton Bruckner (arr. Sigfrid Karg-Elert, 1928) – Episoden aus dem 1. und 4. Satz der III. Symphonie

Anton Bruckner (arr. Erwin Horn) – Andante aus der Symphonie “Nr. 0” in d (1869)

Richard Wagner (arr. Alexander Wilhelm Gottschalg) – Vorspiel zu Tristan und Isolde (1857-59)

Anton Bruckner (arr. Sigfrid Karg-Elert, 1928) – Episoden aus dem 2. und 4. Satz der VII. Symphonie

Josef Rheinberger – Cantilene, uit Orgelsonate nr. 11 op. 148 (1887)

Louis James Alfred Lefébure-Wély – Sortie in Es (1867)

Prijzen: € 14,50 Normaal | € 11,50 Stadspas | CJP
Tickets kunt u alleen online of telefonisch reserveren bij het Muziekgebouw. Online tot 45 min. voor aanvang van het concert en telefonisch op ma t/m za van 15u tot 17u op nummer 020-788 2000.