Concert

Datum 01/03/2020
Einddatum
Hoe laat 11:00
Wie Ensemble SCALA
Waar Amsterdam
Muziekgebouw aan 't IJ, Kleine Zaal
Meer
informatie
Externe link

Ensemble SCALA

The Americans

Ensemble SCALA, waar het beroemde Fokker-orgel deel van uitmaakt, speelt op 1 maart 2020 een nieuw programma rond componisten uit Noord-Amerika die zich georiënteerd hebben op muziek met microtonen. Want ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan staat de microtonale muziek al decennia lang in de belangstelling. De voorkeuren voor microtonale systemen verschillen daar echter per regio. Zo baseren componisten aan de westkust van de Verenigde Staten hun muziek liever op de exacte boventonen en gebruiken componisten aan de oostkust weer vaker gelijkzwevende stemmingen (de verdeling van het octaaf in gelijke toonsafstanden).

Op het programma staan onder andere een nieuwe compositie van Julia Werntz (verbonden aan de Boston Microtonal Society) die zij speciaal voor Ensemble SCALA schreef en — furthermore… voor klarinet en altviool van microtonaal pionier Ezra Sims. Beide werden nog niet eerder in de Fokker-orgel concertserie gespeeld. Daarnaast zullen ook werken klinken die al enige tijd tot het repertoire van Ensemble SCALA gerekend kunnen worden, namelijk het statische maar spannende werk Solar Neon van de bekende Amerikaans/Nederlandse componist Ned McGowan, een compositie voor Fokker-orgel solo van Charles Corey (curator van het Harry Partch instrumentarium) en het bezwerende Aleph 2 van de beroemde componist Terry Riley.

Op deze wijze speelt Ensemble SCALA een mooie dwarsdoorsnede van de diverse microtonale muziekstijlen die op het Amerikaanse continent te vinden zijn.

Ensemble SCALA
Raymond Honing, fluit
Michel Marang, klarinet
Manuel Visser, altviool
Stefan Gerritsen, gitaar / 31-toonsgitaar
Anne Veinberg, Carrillo-piano / keyboards
Ere Lievonen, Fokker-orgel
Glenn Liebaut, percussie

Programma
Ned McGowan – Solar Neon (2010)
Ezra Sims – — furthermore… (2005)
Charles Corey (1984) – Folding I (2017)
Terry Riley – Aleph 2 (2012)
Julia Werntz – Scala Obscura (2019)

Toegangsprijs
Normaal 13,50 euro
Reductie 11,00 euro (CJP/Stadspas)
Kaarten via Muziekgebouw aan ‘t IJ