Concert

Datum 19/10/2019
Einddatum
Hoe laat 20.00
Wie Hayo Boerema en Arvid Gast
Waar Groningen
Der Aa-kerk en Martinikerk
Meer
informatie
Externe link

Hayo Boerema en Arvid Gast

Schnitger Festival 2019

Avond-wandelconcert

Het is inmiddels traditie: het avond-wandelconcert waarbij het publiek in één concert de twee magnifieke orgels van de Martinikerk en de Der Aa-kerk kan beluisteren.

Twee grote Schnitgerorgels op minder dan een kilometer afstand van elkaar, hoe bijzonder is dat. In Groningen is dat zomaar het geval. Het oudste en grootste Schnitgerorgel staat in de Martinikerk. In 1691 contracteerde het stadsbestuur de toen al beroemde Arp Schnitger om dit instrument, dat al jaren in de steigers stond, te renoveren en later ook uit te breiden. Het resultaat was verbluffend en voor Schnitger was dit het begin van een lange carrière in Groningen. Vijf jaar later bouwde hij een groot orgel in de Der Aa-kerk, maar helaas werd dat na 13 jaar bedolven onder de toren toen deze instortte. Meer dan 100 jaar was de Aa-kerk orgelloos, tot orgelbouwer Timpe in 1815 het eveneens door Schnitger gebouwde orgel uit de Academiekerk (later afgebroken) ernaartoe verplaatste.

En zo kan het gebeuren dat het publiek vanavond deze beide Schnitgerorgels in één concert gaat beluisteren: om 20.00 uur begint de Rotterdamse organist Hayo Boerema op het orgel van de Der Aa-kerk. Drie kwartier later wandelen we met elkaar over de Vismarkt en de Grote Markt naar de Martinikerk waar Arvid Gast, organist van het befaamde Stellwagenorgel in St. Jakobikerk in Lübeck, al op het orgelbankje van het Martiniorgel zit, klaar om dit unieke orgel (het enige orgel ter wereld dat nog beschikt over een originele door Schnitger gebouwde Prestant 32′) in al z’n glorie te laten klinken.