Concert

Datum 04/06/2022
Einddatum
Hoe laat 20.00
Wie Consensus Vocalis o.l.v. Klaas-Jan de Groot, Sander van den Houten (orgel) , Erik Olsman (contrabas)
Waar Den Haag
Lutherse Kerk
Meer
informatie
Externe link

Consensus Vocalis o.l.v. Klaas-Jan de Groot, Sander van den Houten (orgel) , Erik Olsman (contrabas)

HEMEL OP AARDE
Motetten van Bach: toen passé, vandaag geliefd

Aardse klanken, lichte akkoorden en hemelse sferen zetten de toon in dit concert met drie motetten van Bach.

De 16 zangers van Consensus Vocalis brengen samen met organist Sander van den Houten, contrabassist Erik Olsman onder leiding van Klaas-Jan de Groot de helft van Bachs onvolprezen motetten ten gehore.

In de tijd van Bach waren motetten eigenlijk achterhaald, uit de tijd. Het moderne hoogtepunt van de kerkdienst werd gevormd door de cantates die meer ruimte boden voor orkestrale ouvertures, concertante koren en koralen etc. Motetten waren armeluismuziek geworden en van Bach werd ook niet verwacht dat hij eigen motetten zou schrijven. Desalniettemin behoren Bachs motetten tot het beste van zijn vocale oeuvre. Al zou men evenzeer kunnen denken dat hij deze muziek bedacht heeft om de menselijke stem te ontwrichten, zo hardnekkig instrumentaal zijn de verschillende lijnen hier soms uitgewerkt.

Het effect op de luisteraar is echter overweldigend. De motetten zijn naar alle waarschijnlijkheid private opdrachten geweest voor specifieke plechtigheden en werden ze vaak maar een keer uitgevoerd. Daarom werden ze niet goed gearchiveerd. De kans dat sommige niet bewaard zijn, is groot.

Laat u tijdens dit concert meevoeren met de opbouw in meerstemmigheid. Orgelsolo’s worden afgewisseld met het vierstemmige motet Lobet dem Herrn, het vijfstemmige motet Jesu, meine Freude en het dubbelkorige motet Der Geist hilft unser Schwachheit auf.

Bach…. hij, de grote meester, blijft altijd actueel.

Klaas-Jan de Groot begon als jongenssopraan in het Kampen Boys Choir. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Royal Welsh College of Music & Drama in Cardiff. In 2016 begon hij bij het koor van de Nationale Opera als assistent van Ching-Lien Wu. Inmiddels heeft hij het koor in vele producties en projecten ingestudeerd.
Als koordirigent is hij regelmatig te gast bij het Groot Omroepkoor. Sinds 2018 is hij vaste assistent-koordirigent bij de Bayreuther Festspiele waar hij aan alle Wagner opera’s meewerkte behalve de Ring (die voor 2022 gepland staat). Bij Opera Zuid en het orkest van de 18e eeuw werkte hij als assistent-dirigent, waar hij verschillende voorstellingen en concerten dirigeerde. In 2020 ontving hij de prestigieuze directiebeurs van het Kersjesfonds. Vanaf seizoen 2022-2023 wordt hij koordirigent van het Aalto-Musiktheater in Essen. www.klaasjandegroot.nl

Consensus Vocalis
Sander van den Houten – orgel
Erik Olsman – contrabas
Klaas-Jan de Groot – dirigent

Kaarten zijn te bestellen via: https://www.ticketkantoor.nl/shop/hemelopaarde

Dit concert vindt plaats in de serie van de Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk