Litouwse orgelbouw: uniek erfgoed in Oost-Europa. Deel 2: sleutelfiguren van de laatbarokke orgelbouwschool van Vilnius: Nicolaus Jantzon en zijn erfenis

door Girenas Povilionis |Het ORGEL |Jaargang 118 |(2022) |Nummer 1

Orgel in de St.-Johanneskerk te Vilnius (afkomstig uit Polotsk, Belarus), 1765–1766, toegeschreven aan Nicolaus Jantzon.

In het eerste deel van deze tweeluik ging  de auteur in op het ontstaan van de laatbarokke orgelbouwschool in Vilnius. Daarbij zijn orgelbouwmeester Gerhardt Arendt Zelle en zijn kring belicht. Kunnen we Gerhardt Arendt Zelle beschouwen als de stichter van de laat-barokke orgelbouwschool in Vilnius, Nicolaus Jantzon is degene die de orgelbouw in Litouwen consolideerde en tot bloei bracht. Jantzon was ongetwijfeld de succesvolste opvolger van Zelle; hij erfde na Zelle’s dood de werkplaats en werd de belangrijkste representant van de Vilnius-orgelbouwschool in de tweede helft van de achttiende eeuw.

Videobestanden