De orgel)composities van Johann Th. Lemckert

door Kees Weggelaar | Het ORGEL | Jaargang 102 | (2006) | Nummer 3

 

Kees Weggelaar De orgel)composities van Johann Th. Lemckert
Het ORGEL 102 (2006), nr. 3, 24-31 [samenvatting]

Johann Th. Lemckert was vanaf 1968 tot december 2005 titulair-organist van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam. Ook was hij jarenlang docent orgel aan het Koninklijk Conservatorium te ’s-Gravenhage. Verreweg de meeste orgelwerken van Lemckert zijn ontstaan vanuit de liturgische praktijk in de Laurenskerk. Het orgeloeuvre is grotendeels opgenomen in de volgende drie bundels: Zes Choralpréludes en een Partita voor de Kerstkring (1984), 2 Choralpreludes for the Easter Season (1996), 24 Choralpreludes voor diverse tijden (2005).
De orgelwerken van Lemckert zijn te karakteriseren als toegankelijk en verstaanbaar voor een breed publiek zonder dat ze vervallen in trivialiteiten.