Het credo van Herman van Vliet

door Kees Huges | Het ORGEL | Jaargang 97 | (2001) | Nummer 3

 

Kees Huges Het credo van Herman van Vliet
Het ORGEL 97 (2001), nr. 3, 41-43 [samenvatting]

hermanvanvliet.jpg (20307 bytes)Herman van Vliet was op 1 april 2001 40 jaar organist. Hij was leerling van Stoffel van Viegen, Cor Kee en Feike Asma. Ook volgde hij cursussen bij Jean Guillou. Van Vliet was organist te Bodegraven, Woerden en Oudewater. Sinds 1990 is hij organist van de Joriskerk te Amersfoort.

Van Vliet waarschuwt dat verering voor Jan Zwart (de leraar van Cor Kee en Feike Asma) te ver door kan schieten: ‘Natuurlijk heeft Zwart ook zijn negatieve kanten. Ik noemde al het Scheepje onder Jezus hoede. Ga je als organist in die traditie voort dan dwaal je wel erg af.’ Overmatige afschuw van Zwart en Asma keurt Van Vliet evenzeer af. ‘Zij deden meer dan alleen maar koraalbewerkingen spelen – en ook dat kan op een artistiek zuivere wijze gebeuren.’

Bij het instuderen van een compositie let Van Vliet wel op de beschikbare musicologische informatie over het stuk, maar hij zoekt naar een eigen interpretatie: ‘Uiteindelijk bepaalt je gevoel de uiteindelijke vorm.’